Dnešní Rusko není Sovětský svaz, říká Klaus

Simi Valley - Současné Rusko podle českého prezidenta Václava Klause nelze srovnávat s někdejším Sovětským svazem. Stejně tak nelze klást rovnítko mezi někdejšího sovětského vůdce Leonida Brežněva a současného ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, uvedl prezident v pátek v kalifornském Simi Valley během panelové diskuse na konferenci o podílu bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana na pádu komunismu, od kterého uplynulo 20 let.

Klaus také poznamenal, že považuje za chybné, když někteří lidé bojují staré bitvy proti komunismu a Brežněvovi. Další z panelistů byli při debatě, která se konala v Reaganově prezidentské knihovně, k současnému Rusku kritičtější. Bývalý polský místopředseda vlády Leszek Balcerowicz, zahraniční poradce někdejší britské premiérky Margaret Thatcherové Charles Powell či estonský expremiér Mart Laar se například pozastavovali nad tím, proč se tam na rozdíl od jiných bývalých totalitních zemí střední a východní Evropy nerozvinula plnohodnotná demokracie.

Václav Klaus, prezident ČR

„Navzdory tomu, že politický, ekonomický, společenský či jakýkoliv jiný život v Rusku nyní je značně rozdílný od mé země a že bych tam nechtěl žít a že bych nebyl šťastný v takovém politickém a ekonomickém systému, jsem připraven rozlišovat mezi Sovětským svazem a dnešním Ruskem.“

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Podle Powella k tomu v Rusku nedošlo proto, že Západ přestal na Moskvu, na rozdíl od Reaganových časů, vyvíjet tlak. Západ podle něj dělá chybu, pokud v posledních letech ustupuje ruským mocenským ambicím i v takových otázkách, jako byla protiraketová obrana, kdy se Rusku nelíbily americké plány na vybudování základen v Česku a Polsku. V ruském státu jsou podle něj struktury, které rozumí síle.

Laar: Rusko ustoupilo od demokracie

Laar například podotkl, že v Rusku v současnosti neexistují politická opozice ani nezávislá média. „Rusko ustoupilo od demokracie,“ uvedl někdejší premiér a současný opoziční politik. Klaus později podotkl, že diskuse nebyla úplně férová. „Až já budu opozičním politikem v Estonsku, tak budu mít siláčtější řeči, než když jsem prezidentem země, která udržuje s Ruskem normální vztahy,“ řekl Klaus.

Účastníci konference téměř jednohlasně uváděli, že právě Reaganova rozhodnost a neústupnost byly hlavními faktory při pádu komunistických režimů ve střední a východní Evropě. Například podle Reaganova ministra zahraničí George Schultze, který na konferenci vystoupil, tehdejší sovětské vedení vědělo, že Reagan nemluví do větru a že to, co říká, myslí vážně, a mělo z něj respekt.