Medveděv: Dohoda o jaderném odzbrojení s USA možná do konce roku

Moskva - Dobré šance dosáhnout nové dohody o snížení nukleárního arzenálu před koncem roku mají Rusko a Spojené státy. Připojit se k odzbrojovacím snahám musí ale i další jaderné velmoci, uvedl ruský prezident Dmitrij Medveděv v rozhovoru s německým magazínem Der Spiegel. Medveděv se také vyjádřil ke spekulacím ohledně mocenských sporů se svým předchůdcem a nynějším ruským premiérem Vladimirem Putinem. Spolupráce prý probíhá dobře a náznaky rozporů jsou podle prezidenta zveličené: „Nikdo nemůže mít žádné pochyby, že náš tandem pracuje docela harmonicky.“

Dle slov ruské hlavy státu pokračují rozhovory s Washingtonem o dohodě o jaderném zbrojení dobře. Méně pozitivně se postavil k možnosti úplné likvidace jaderné výzbroje.

Dmitrij Medveděv

„Bezjaderný svět je náš společný ideál, o který musíme usilovat, ale je to také složitá cesta.“

Dokument o odzbrojování má nahradit smlouvu START 1 z roku 1991, jejíž platnost vyprší k 5. prosinci. V červenci Medveděv se svým americkým protějškem Barackem Obamou souhlasili, že by obě země mohly snížit do sedmi let počet jaderných zbraní na 1500 až 1675 kusů. Podle medveděva se ale další jaderné velmoci zdráhají ke snahám Moskvy a Washingtonu připojit.

K otázce ruských prezidentských voleb v roce 2012 Medveděv prohlásil, že si nepřeje, aby jednou s Putinem postávali jako stárnoucí vůdci SSSR u Leninova mauzolea v podobných kabátech a kloboucích. Putin prý také neřekl, že se s ním dohodne, kdo bude příštím prezidentem. „To by bylo směšné,“ dodal Medveděv.

V Der Spiegelu také Medveděv naznačil, že Rusko by mohlo podpořit případné sankce proti Íránu, pokud Teherán nezaujme konstruktivní postoj k mezinárodním rozhovorům o svém jaderném programu.

Medveděv se pustil do kritiky Stalina

Medveděva německý plátek dále vyzval, aby okomentoval Putinovo prohlášení, že rozpad Sovětského svazu byl „největší geopolitickou katastrofou 20. století“. Podle Medveděva byl pád SSSR „vážnou a dramatickou“ událostí. Dodal ale, že skutečnými katastrofami byly druhá světová válka a ruská bolševická revoluce v roce 1917. Rovněž kritizoval někdejšího sovětského vůdce Stalina.