Unie se smiřuje s Ruskem

Stockholm – Švédská metropole hostí vrcholný summit Evropské unie a Ruska. Hlavním tématem jednání je energetika. Brusel chce zabránit, aby se opakovala situace z ledna letošního roku, kdy Rusko zastavilo dodávky zemního plynu do Evropy. Témat je ale na stole víc – například boj proti klimatickým změnám, obchod mezi Ruskem a unií nebo problematika lidských práv.

Do Švédska za Rusko dorazil prezident Dmitrij Medveděv. Evropskou unii zastupuje předseda Evropské komise José Barroso spolu se švédským premiérem Fredrikem Reinfeldtem.

Nejsme naivní, pokud jde o Rusko

Vztahy mezi unií a Moskvou poznamenala hlavně loňská plynová krize a válka mezi Ruskem a Gruzií. Představitelé unie jsou před schůzkou spíše skeptičtí, nemají prý naději, že by se v tomto ohledu cokoli zlepšilo. Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner to okomentoval: „Už nejsme naivní, pokud jde o Rusko.“

Unie je vůči Rusku kritická i kvůli otázce dodržování lidských práv. I když Moskva slibuje v této oblasti zlepšení, unie zatím spokojená není, chce prý vidět konkrétní činy. Evropští poslanci před týdnem vyzvali ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, aby nechal důkladně prošetřit vraždy víc než stovky ruských opozičních aktivistů.

Summit EU - Rusko
Zdroj: AP Photo/Claudio Bresciani