Raketoplán Atlantis se spojil s ISS

Mys Canaveral (USA) - Raketoplán Atlantis se dnes odpoledne SEČ spojil s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Na oběžnou dráhu dopravil materiál potřebný pro provoz orbitálního komplexu po roce 2010. Atlantis odstartoval z Mysu Canaveral na Floridě v pondělí. S ISS se spojil o dva dny později v momentě, kdy obíhal Zemi asi 355 kilometrů nad australským pobřežím. K Mezinárodní vesmírné stanici bude raketoplán připojen až do příští středy. Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

„Těším se, až vás uvidíme,“ řekl pomocí rádiového spojení šestičlenné posádce Atlantisu Jeff Williams z ISS. Spojovací prostory mezi Atlantisem a ISS zůstanou ještě několik hodin po připojení uzavřené, musí se totiž provést ještě technická kontrola raketoplánu.

Atlantis přivezl na ISS přes 13 tun náhradních dílů a materiálu pro fungování stanice na nejméně dalších pět až deset let. Jde hlavně o nádrže, gyroskopy, pumpy a další věci, které by mohly být příliš velké pro ruské, evropské a japonské nákladní vesmírné lodi, které po vyřazení raketoplánů z provozu převezmou zásobování ISS. Celá současná mise má trvat 11 dní a zahrnovat tři výstupy do volného prostoru.

Vydáno pod