Prezident Pákistánu předal kontrolu jaderného arzenálu premiérovi

Islámábád - Pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí převedl pravomoci ohledně kontroly jaderného arzenálu na úřad premiéra. Učinil tak prý kvůli kritice, že disponuje přílišnou mocí. Zardárí se vzdal předsednictví Národní bezpečnostní rady (NCA), poradního orgánu dohlížejícího na jaderný arzenál země, ve prospěch premiéra Júsufa Rázy Gíláního. Podle premiéra je převod pravomocí skutečným „testem“ vztahů mezi ním a prezidentem.

„Prezident předal své pravomoci předsedy NCA premiérovi. Jaké další pravomoci než tyto by měl premiér mít?“ řekl dnes reportérům Gílání. Zardárí zřejmě čelí obviněním z korupce a kritice, že se v jeho úřadě soustředilo příliš mnoho pravomocí.

Zardárí prý přislíbil i další převod pravomocí, a to do konce roku. Na to tlačí pákistánská opozice. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že Zardárího popularita stále klesá. Pákistánci mu především vyčítají, že nedokázal zvládnout inflaci a vytvořit pracovní příležitosti v chudnoucí zemi.

Zardárího pětileté prezidentské období vyprší v roce 2013, ale jak někteří místní politologové, tak političtí soupeři soudí, že s ohledem na nedostatek podpory prezident tak dlouho v úřadu nevydrží.

Jaderné zařízení
Zdroj: ČT24