Obama si pro Nobelovku přes Prahu zřejmě nepojede

Washington - Americký prezident Barack Obama v týdnu od 7. prosince nejspíš nepřijede do Prahy. Vyplynulo to ze slov mluvčího Bílého domu Roberta Gibbse, který se vyjádřil ke spekulaci tisku, že Obama v české metropoli podepíše v příštích dnech se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem novou smlouvu o snížení počtu jaderných zbraní. Obama se prý měl v Praze zastavit před cestou do Osla, kde má ve čtvrtek 10. prosince převzít Nobelovu cenu za mír.

Plán Obamovy cesty po Evropě je dosud nejasný a bude podle všeho upřesňován na poslední chvíli. Krátce před pondělním zahájením summitu OSN o klimatu v Kodani Bílý dům vzkázal, že prezident USA nepřijede do dánské metropole 9. prosince, jak dříve avizoval, ale až na závěr zasedání 18. prosince.

V sobotu vypršela platnost rusko-americké smlouvy o omezení jaderných zbraní START 1 z roku 1991. Oběma zemím se nepodařilo včas dojednat nový dokument, ale prý se tak stane v nejbližších dnech. Obama a Medveděv v pátek společně prohlásili, že budou spolupracovat v duchu START 1 i po jejím vypršení. Současně se objevily spekulace, že slavnostní podpis nové smlouvy by se mohl odehrát v Praze.

„Pokud by se oba prezidenti rozhodli tuto smlouvu podepsat v Evropě, Praha by byla logickou volbou. Právě zde prezident Obama (v dubnu) představil svou politiku jaderného odzbrojení a tato smlouva by byla zásadním pokrokem ve stejné věci,“ usoudil v pátek předseda zahraničního výboru české Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Vydáno pod