Potvrzeno: Obama a Medveděv si v Praze dostaveníčko nedají

Praha/Washington – Schůzka amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho ruského protějšku Dmitrije Medveděva se v Praze neuskuteční. Potvrdil to český premiér Jan Fischer na tiskové konferenci po zasedání vlády. O schůzce koncem tohoto týdne se spekulovalo díky informacím od nejmenovaných diplomatických zdrojů. Státníci měli podepsat novou smlouvu o snižování jaderného arzenálu.

Informace o podobné schůzce podle Fischera v minulých dnech „vzlínaly z diplomatických zdrojů“ i z médií. Oficiálně však podle něj českou vládu ani jinou ústavní instituci, tedy zřejmě prezidenta republiky, o rychlou organizaci setkání na takto vysoké úrovni nikdo nepožádal. O podobném setkání v jiném termínu nechtěl předseda české vlády spekulovat.

V sobotu vypršela platnost rusko-americké smlouvy o omezení jaderných zbraní START 1 z roku 1991. Oběma zemím se nepodařilo včas dojednat nový dokument, ale prý se tak stane v nejbližších dnech. Obama a Medveděv v pátek společně prohlásili, že budou spolupracovat v duchu START 1 i po jejím vypršení. Současně se objevily spekulace, že slavnostní podpis nové smlouvy by se mohl odehrát v Praze. Například ruští novináři prý dostali z Kremlu neoficiální pokyn, aby si vyřídili česká víza.

Obama zamíří jen do Osla, vale dal i Kodani

Obama má ve čtvrtek 10. prosince v Oslu převzít Nobelovu cenu za mír. Plán jeho cesty po Evropě je dosud nejasný a bude podle všeho upřesňován na poslední chvíli. Krátce před pondělním zahájením summitu OSN o klimatu v Kodani Bílý dům vzkázal, že prezident USA nepřijede do dánské metropole 9. prosince, jak dříve avizoval, ale až na závěr zasedání 18. prosince.