Světu se představila kosmická loď SpaceShipTwo

Los Angeles - Ve Spojených státech si odbyla veřejnou premiéru nová kosmická loď, která bude možná už za dva roky vozit bohaté turisty do vesmíru. Dlouho očekávaný projekt otevírá podle svých autorů novou éru v dějinách letectví. První komerční vesmírnou loď SpaceShipTwo světu představil britský miliardář Richard Branson, který se spojil s nejslavnějším leteckým konstruktérem současnosti, Američanem Burtem Rutanem. Jedním z kmotrů lodi VSS Enterprise je i kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger.

Loď SpaceShipTwo by mohla s turisty létat už od roku 2011. Zálohu na výlet za dvě stě tisíc dolarů (3,5 milionů korun) už složily tři stovky lidí. Stroj má během 2,5hodinového letu vynést turisty 105 km nad zem, aby uviděli křivku planety Země na pozadí vesmíru a aby zažili pět minut beztížného stavu.

SpaceShipTwo se představuje (zdroj: ČT24)

„Chceme, aby to byl začátek éry komerčních letů do vesmíru. Věříme, že když to uděláme dobře, najdou se miliony lidí, kteří to budou chtít, a se zdroji od milionu lidí není nic nemožné,“ prohlásil sponzor projektu Richard Branson.

Richard Branson:

„Chceme mít stroj, který je stoprocentně spolehlivý, na který platí zpáteční jízdenka. Zatím nám to trvalo pět let. Teď nás čekají dva roky důkladných testů, než dovolím svým dětem, rodičům a všem našim báječným astronautům, aby se do kosmu podívali.“

SpaceShipTwo měří 18 metrů a bude v něm místo pro dva piloty a šest pasažérů. Nové Mexiko investovalo skoro 200 milionů dolarů (3,5 miliardy korun) do základny v Uphamu, z níž by měla loď startovat. Její součástí bude tříkilometrová dráha, terminál a hangár.

Lety do kosmu dostupné běžným smrtelníkům byly snem po mnoho let. V roce 2004 dosáhl hranice vesmíru první soukromý prototyp SpaceShipOne, předchůdce nového stroje. Dal světu důkaz, že vesmír je na dosah i bez účasti vládních kosmických agentur.