NASA vypustí teleskop odhalující „neviditelné“ až příští týden

Praha - Teleskop WISE, jehož úkolem bude najít tmavé asteroidy, chladné hvězdy nebo vzdálené galaxie, vypustí NASA po dalším odkladu až v pondělí, informuje oficiální web projektu. Teleskop bude půl roku zkoumat infračervené záření, které vysílají i ta nejchladnější vesmírná tělesa. Podle úřadu by měl WISE objevit miliony nových objektů, která současná zařízení nebyla schopna zachytit. Zajímavé oblasti, které přístroj objeví, poté podrobněji prozkoumají další vesmírné teleskopy: Hubbleův, Spitzerův, Herschelův i chystaný teleskop Jamese Webba.

Senzory WISE budou citlivé na čtyři vlnové délky. Jelikož infračervené záření není viditelné lidským okem, teleskopy pracující pouze ve viditelné části světelného spektra je nezaznamenají. Největším vesmírným přístrojem, který je schopen zachytit infračervené záření, je letos vypuštěný Herschelův teleskop Evropské kosmické agentury.

„Oči WISE jsou značným pokrokem oproti předchozím infračerveným průzkumníkům. Objevíme miliony nových objektů, které jsme doposud neviděli,“ cituje web NASA hlavního vědeckého pracovníka projektu Edwarda Wrighta z Kalifornské univerzity.

Rozhovor s Antonínem Vítkem ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Dalekohled je zasazen do nádrže se zmrazeným vodíkem, který zařízení ochlazuje na teplotu blížící se absolutní nule, tedy -273,15 °C. To má zajistit, aby teleskop nezachytával vlastní infračervené záření.

WISE bude pátrat po hnědých trpaslících

NASA věří, že mezi jinými WISE nalezne množství takzvaných hnědých trpaslíků - chladných hvězd několikrát menších než Slunce, které nemají dostatečnou hmotnost, aby v nich probíhaly termonukleární reakce a vyzařovaly viditelné světlo. Astronomové předpokládají, že hnědých trpaslíků je ve vesmíru mnohem více a že někteří se nacházejí blíže Zemi než nejbližší známá hvězda Proxima Centauri, vzdálená čtyři světelné roky. WISE se však nezaměří jen na vzdálená kosmická tělesa. Pokusí se odhalit také dosud neznámé asteroidy a komety.

Teleskop WISE
Zdroj: ČT24/NASA