Američané zabili důležitého člena al-Káidy, v Pákistánu na něj poslali letadlo

Islámábád - Úterní nálet amerického bezpilotního letounu na severozápadě Pákistánu zřejmě zabil významného představitele al-Káidy, zodpovědného za plánování globálních teroristických útoků. S odvoláním na anonymní americké zdroje o tom informovaly agentury Reuters a AP. Pakistán proti takovým akcím již dříve několikrát protestoval. Američané jsou však v této muslimské zemi sousedící s Afghánistánem aktivnější již od doby, kdy do Bílého domu přišel Barack Obama.

„Existují silné náznaky toho, že Sálih as-Somálí, expertní plánovač operací al-Káidy, zemřel,“ citovala agentura nejmenovaného člena amerických protiteroristických jednotek. Podle něj as-Somálí plánoval útoky mimo jiné v USA i Evropě.

Pákistán oficiálně neuznává nálety amerických bezpilotních letounů z Afghánistánu, kde působí američtí vojáci. Tvrdí, že porušují jeho právo na suverenitu a vyvolávají hněv veřejnosti. Náletů bezpilotních letounů USA v zemi nicméně podle analytiků přibylo od doby, kdy se americkým prezidentem stal Barack Obama.

Američtí lídři dlouhodobě urgují Pákistán, aby se více zapojil do boje proti radikálům z al-Káidy a radikálního hnutí Taliban, kteří se údajně ukrývají při hranicích mezi Pákistánem a Afghánistánem. Zatím poslední apel učinil v pátečním televizním vystoupení pro stanici CBS Barack Obama.