Pákistán ukončil ofenzivu proti Talibanu v Jižním Vazíristánu

Islámábád – Pákistán po dvou měsících ukončil rozsáhlou ofenzivu proti Talibanu v Jižním Vazíristánu. Boje začaly v říjnu, cílem armády bylo vytlačit z tohoto pohraničního kmenového území teroristy. Sdělil to dnes pákistánský premiér Júsuf Ráza Gílání.

Gílání zároveň řekl, že armáda teď může povstalce z hnutí Taliban pronásledovat v jiných částech hranice s Afghánistánem. Armádní velení sice stále vydává denní bilanci bojů v Jižním Vazíristánu, ale i z ní je zřejmé, že se tamní situace zklidnila.

Úřady se domnívají, že mnoho příslušníků Talibanu a také členů teroristické sítě al-Káida, kteří také působili v Jižním Vazíristánu, se uchýlilo na kmenové území Úrakzai, na něž se teď chce armáda zaměřit.

Americký ministr obrany Robert Gates, který tento týden navštívil Afghánistán a Irák, ocenil práci pákistánské armády v boji proti Talibanu. Řekl, že radikálové se teď zřejmě snaží přesunout z Jižního Vazíristánu do Afghánistánu a že tam na ně budou vyvíjet tlak americké jednotky. USA v příštích měsících posílí svůj tamní kontingent ze současných asi 100 000 vojáků o dalších 30 000.

Vydáno pod