NATO a Rusko se udobřují, chtějí být partnery

Moskva – Generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen se dnes v Moskvě pokusil udobřit vztahy NATO s Ruskem. Po setkání s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem prohlásil, že aliance a Moskva přecházejí na novou úroveň vztahů. Ty pošramotila hlavně loňská válka v Gruzii. Rasmussen uvedl, že NATO už pro Rusko nepředstavuje hrozbu, ale partnera. Vybídl také Moskvu, aby více přispěla ke stabilizaci Afghánistánu, a to mimo jiné dodávkami vrtulníků. Konkrétnější příslib však od ruských činitelů dnes nezazněl.

„Západ není hrozbou pro Rusko. Čelíme společným hrozbám, a proto pracujme společně,“ vybídl šéf NATO. Vyzval Moskvu, aby se podílela na operaci v Afghánistánu. I pro Rusko je podle něj životně důležité, aby zde uspěla alianční operace. „Navrhl jsem, aby Rusko posílilo svou účast na urovnání situace v Afghánistánu, také jsem předal soupis konkrétních návrhů,“ řekl Rasmussen. „Rozcházíme se sice v názorech na řadu otázek, ale máme i potenciál posílit spolupráci,“ dodal.

Rasmussen se kromě Medveděva v Moskvě sešel i s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Také on se po schůzce tvářil vstřícně: „Chtěl bych poukázat na oboustranný zájem Ruska a NATO normalizovat naše vztahy.“ Lavrov dnes také vybídl alianční jednotky, aby s větší rozhodností potíraly pěstování a výrobu drog v Afghánistánu, jejichž velkým odbytištěm je i Rusko.

Prezident Medveděv podle Lavrova dal pokyn posoudit alianční návrhy. Rusko se podle něj už podílí na přípravě afghánských odborníků. Momentálně výcvikem procházejí dvě desítky protidrogových policistů, příští rok jich mají být více než dvě stovky. Moskva také dodala Kábulu několik dopravních vrtulníků.

Spojení sil může vést podle Putina k dobrým výsledkům

„Afghánistán je klíčový prvek spolupráce (NATO s Ruskem),“ prohlásil Rassmusen i při setkání s ruským premiérem Vladimirem Putinem. „Čelíme stejným nebezpečím a výzvám, terorismu a obchodu s narkotiky z Afghánistánu. Udělali jsme v tomto směru nemálo, ale můžeme udělat ještě více,“ konstatoval. Podle Putina spojení sil v oblastech společného zájmu může vést k dobrým výsledkům.

Pro spolupráci se vyslovil i prezident Medveděv, podle něhož vztahy s aliancí přecházejí na novou úroveň. „Množství hrozeb neklesá, ale možná i roste. Kdo by si představil, že kupříkladu budeme společně reagovat třeba na pirátství,“ dodal.

První návštěva nového generálního tajemníka v Moskvě je po ochlazení vztahů za dob jeho předchůdce, zejména kvůli loňské rusko-gruzínské válce, považována za začátek nového sbližování mezi aliancí a Ruskem.