Nová dohoda START je podle Obamy a Medveděva na spadnutí

Kodaň – USA a Rusko jsou „zcela blízko“ k uzavření nástupnické dohody START o omezení jaderného arzenálu obou zemí. Po dnešním jednání se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem v Kodani to prohlásil americký prezident Barack Obama. Podle Medveděva zbývá po dnešním setkání doladit už některé technické detaily, Kreml ale odhaduje, že do konce roku se to nestihne. Obama a Medveděv o dohodě jednali v Kodani na okraj světové konference o klimatu.

Kdy bude smlouva podepsána, není zatím jasné. Bílý dům usiluje o to, aby se tak stalo do konce letošního roku, podle poradce Kremlu pro zahraniční politiku Sergeje Prichoďka ale USA a Rusko novou dohodu letos neuzavřou a jednání budou pokračovat v lednu. Prichoďko tak potvrdil slova ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, který ve čtvrtek řekl, že stále zbývá dost práce. Obvinil rovněž americkou delegaci na jednání v Ženevě, že polevila v úsilí dosáhnout dohody. Rusko-americké rozhovory v Ženevě mají skončit do Vánoc a poté pokračovat v lednu.

Zamýšlený nový dokument nahradí dohodu o omezení jaderných strategických zbraní START 1 z roku 1991, jejíž platnost vypršela 5. prosince. Podle odzbrojovací dohody by měly obě země snížit do sedmi let počet jaderných hlavic na 1500 až 1675 kusů.

Prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medveděv během klimatického summitu v Kodani
Zdroj: ČTK/AP/Mikhail Klimentyev