Mezinárodní rok astronomie je u konce

Praha - Se zimním slunovratem zakončili čeští vědci Mezinárodní rok astronomie, který začátkem roku odstartovali pro celou Evropu. Na nejrůznější akce se jen v Česku přišlo podívat přes sto tisíc lidí. Masová propagace oboru tak podle organizátorů vyšla stoprocentně. „Mezinárodní astronomická unie odhaduje, že celkově se do dalekohledu podívalo přes sto milionů lidí. To je ohromné číslo,“ tvrdí viceprezident Mezinárodní astronomické unie Jan Palouš.

Netýkalo se to pouze vyspělého světa, ale i Afriky nebo Polynésie. Pro Čechy začal Mezinárodní rok astronomie u orloje na Staroměstském náměstí a skončil v pražském Klementinu. Okna do vesmíru pomohli otevřít hvězdáři-dobrovolníci. Závěr akce byl třešničkou na dortu. Otevřela se totiž historická pozorovatelna pražského Klementina.

Návštěvníci zavítali i do Klementina

„Poslední vědecká pozorování v Klementinu probíhala do první světové války, pak se astronomové přesunuli mimo Prahu,“ vzpomíná astronom Pavel Suchan s tím, že důvodem bylo světelné znečištění. „Měli bychom velký problém najít z centra města nějaký rozumný objekt, snad s výjimkou Jupitera a Měsíce, které jsou dostatečně jasné,“ vysvětluje Suchan.

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Praha byla vždy křižovatkou světové astronomie a fyziky. Působil tu Johannes Kepler, Tycho de Brahe nebo Albert Einstein.

Vydáno pod