Teleskop Kepler objevil pět exoplanet a dvě záhadná tělesa

Washington - Dalekohled Kepler, který před deseti měsíci vyslal do vesmíru pátrat po případně obyvatelných planetách americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), doposud objevil pět planet mimo sluneční soustavu. Objev těchto exoplanet přispěje k pochopení, jak se planetární systémy formovaly a vyvíjely z plynových a prachových disků, ze kterých vznikly hvězdy a jejich planety. Teleskop také nalezl dvě záhadná tělesa, která jsou příliš horká na planety a příliš malá na hvězdy.

„Našli jsme pět planet. Čtyři z nich se podobají Jupiteru, pátá Neptunu. Jsou ale dvacetkrát víc horké než Jupiter, mají vyšší teplotu než roztavená láva,“ vysvětlil vrchní analytik Keplerova teleskopu Bill Borucki.

Teleskop kontinuálně sleduje sto tisíc hvězd a vědci upozorňují, že najít druhou Zemi v jejich okolí potrvá roky, čas zabere vyhodnocování zaslaných dat. „V příštím roce se těšíme na zkoumání první stovky vytipovaných kandidátů. U některých z nich to ale bude planý poplach,“ uvedl Borucki.

Keplerův teleskop našel nové exoplanety (zdroj: ČT24)

Každé ze dvou záhadných těles obíhá svou vlastní hvězdu. Podle Boruckého je ale teplota obou objektů o tisíce stupňů vyšší než hvězd, které obíhají. To znamená, že zřejmě nejde o planety. Jejich velikost navíc překračuje planety našeho solárního systému. Záhadná dvojice nesplňuje žádné podmínky k přiřazení k dosud známým astronomickým objektům a doposud neexistuje ani jejich vlastní klasifikace. Prozatím je vědec NASA Jason Rowe, který je objevil, nazývá „horkými společníky“. Jejich teplota přesahuje 14 400 stupňů Celsia.

Keplerův teleskop bude data na Zem zasílat ještě čtyři až šest let. Experti očekávají, že objeví asi 50 takzvaných exoplanet s přibližně shodným průměrem, jaký má Země, a přes 800 o velikosti do 2,2 průměru Země.

Vydáno pod