Navigaci Galileo postaví Němci, Francouzi a Italové

Brusel - Vybudování evropského navigačního systému Galileo zajistí firmy z Itálie, Německa a Francie. Ve výběrovém řízení o tom rozhodla Evropská komise. Výstavbu prvních 14 satelitů zajistí německá OHB System AG, francouzská Arianespace je pak vynese do vesmíru a italská ThalesAleniaSpace poskytne potřebnou systémovou podporu. Evropská unie chce Galileo spustit v roce 2014.

Kontrakt na výstavbu satelitů dosahuje 566 milionů eur (téměř 15 miliard korun), přičemž OHB System AG jich zatím dodá 14, ale celkově by jich mohlo být až 32. O jejich další výstavbě se bude rozhodovat mezi německou firmou a rakouskou EADS-Astrium GmBH.

Kontrakt s francouzskou Arianespace přijde unii na 397 milionů eur (více než deset miliard korun). Satelity by měly na oběžnou dráhu Země vynést ruské rakety Sojuz. Nejmenší ze tří kontraktů získala italská ThalesAleniaSpace, která na vybudování systémové podpory pro rozjezd navigačního systému dostane 85 milionů eur (asi 2,2 miliardy korun).

Antonio Tajani, eurokomisař pro dopravu:

„Vstupujeme do kritické fáze projektu Galileo. Teď se můžeme soustředit na jeho spouštění.“

Evropská komise letos rozdělí ještě zbývající tři zakázky, které se budou týkat vybudování infrastruktury pro pozemní mise, infrastruktury pro řídící a kontrolní stanoviště.

O svůj díl usilují i Češi. Chtějí, aby bylo sídlo Galilea v Praze. Vláda na to už vyčlenila i budovu bývalé Konsolidační agentury v Holešovicích. „Dneska to vypadá tak, že jsme splnili všechny požadavky, které jsme potřebovali, jsme členové Evropské kosmické agentury a máme jako jediná z těch zemí hotovou budovu, která je připravená,“ řekl vládní zmocněnec pro systém Galileo Karel Dobeš.

Galileo měl stát původně tři miliardy eur, nyní se mluví i o pěti miliardách. Všechno jde z veřejného rozpočtu unie. „V tuto chvíli není důležitá ekonomická návratnost systému. Výstavba samotná má především zaručit Evropě, aby měla strategický systém, který by jí umožnil získávat důležitou informaci,“ upozornil ředitel české kosmické kanceláře Jan Kolář. Dosud totiž funguje pouze americký systém GPS, který ovšem spravuje armáda a ta ho může v případě nouze vypnout. Výstup Galiela bude garantovaný a navíc bude i přesnější než GPS. Využít tak půjde třeba v letecké nebo vlakové dopravě.

Navigační systém Galileo
Zdroj: ČT24
Vydáno pod