Velvyslanec Bašta na Ukrajině ze zdravotních důvodů končí

Praha – Český velvyslanec na Ukrajině Jaroslav Bašta požádal ze zdravotních důvodů o uvolnění z funkce. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr zahraničí Jan Kohout. Bašta byl médii nařčen z účasti na skandálu okolo udělování víz, on sám považoval nařčení za vykonstruované. Kohout odmítl spekulovat, zda jsou Baštovy zdravotní důvody k odchodu jen zástupným problémem.

„Ukrajina je trochu překvapení. V pondělí mě pan velvyslanec Bašta požádal, aby ho vláda z tohoto postu ze zdravotních důvodů uvolnila,“ řekl Kohout s tím, že neměl důvod mu nevyhovět. Šéf české diplomacie nechce spekulovat o tom, že by za odchodem Bašty byla aféra s udělováním českých víz na Ukrajině.

„Prostě to beru jako fakt, že pan velvyslanec Bašta se po čtyřech letech v Rusku a po třech letech na Ukrajině cítí unaven. Má pravděpodobně problém, takže to beru, jak to je,“ uvedl Kohout a dodal, že Bašta skončí na Ukrajině na konci března. Ministr zahraničí pak vládě předloží plán na obsazení postů českých ambasád v některých zahraničních destinacích, jako je právě Ukrajina nebo Rusko.

Český velvyslanec se měl podle některých ukrajinských a českých médií zapojit do machinací okolo udělování českých víz. Lidé, kteří o víza žádali, se nemohli obracet přímo na generální konzulát ve Lvově, ale museli se předem telefonicky objednat skrze call centrum. Za registraci pak platili 20 amerických dolarů, v přepočtu 310 korun. Peníze putovaly na účet soukromé firmy Jihomoravská provozní. Bašta měl mít podle médií nad celou akcí dohled.

„Je-li člověk v takové funkci, nese politickou odpovědnost vždycky. Nenese ale konkrétní manažerskou odpovědnost, protože ta patřila někomu jinému. V tomto případě generálnímu konzulovi ve Lvově,“ řekl Bašta v říjnových Otázkách Václava Moravce.

Jaroslav Bašta
Zdroj: ČT24
Vydáno pod