Posádka Endeavouru provedla kontrolu tepelného štítu

Mys Canaveral (USA) - Kosmonauté z raketoplánu Endeavour, který se v pondělí vydal na svou misi k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), dokončili kontrolu tepelného štítu, který při startu zasáhly kusy zmrzlé pěny z vnější nádrže. Žádné poškození neobjevili. Kontrole tepelného pláště věnuje NASA značnou pozornost od havárie raketoplánu Columbia v roce 2003, který se kvůli drobné trhlině vzniklé při startu rozlomil při návratu do atmosféry. NASA se tehdy stala terčem tvrdé kritiky, že problém neřešila hned po startu, i když o něm věděla.

Kontrolu izolačního pláště Endeavouru provedli astronauté pomocí 30metrového ramene, na jehož konci jsou umístěny laserové a kamerové systémy. Operace zabrala několik hodin od pondělního večera do dnešního rána. Při prohlídce nebyly nalezeny žádné známky poškození, uvedl šéf mise Kwatsi Alibaruho. Zjištěné údaje ale musí vyhodnotit technici v řídicím středisku. 

S Mezinárodní vesmírnou stanicí se má Endeavour spojit ve středu. Cílem třináctidenní mise posádky raketoplánu je na ISS dopravit a připojit k orbitálnímu komplexu nový americký modul Tranquility a evropský modul Cupola, které po nainstalování rozšíří obytný prostor stanice a umožní kosmonautům dokonalý výhled z ní.