Guantánamo Obama nezavřel, zkusí to s automaty na sladkosti

Washington - Dětská obezita je dalším nešvarem, s nímž se rozhodl zatočit americký prezident Barack Obama. Chystá zákon, který americkým školám zakáže podávat žákům sladkosti, hranolky nebo slazené nápoje a nařídí jim, aby jim naopak nabízely zdravější stravu. Tentokrát si na to vzal Obama pomocnici - manželku Michelle. Ta na dnešní tiskové konferenci v Bílém domě představila národní kampaň proti dětské obezitě, nesoucí název Let's move (Hněte sebou). Obezita v USA představuje velký problém. Trpí jí zhruba dvě třetiny dospělých Američanů a jedna třetina dětí. Počet obézních dětí ve věku 6 - 19 let se v letech 1970 až 2007 v USA ztrojnásobil. Obama současně označil dětskou nadváhu za jedno z největších zdravotních rizik Spojených států.

Správní rady škol se k návrhu staví skepticky, chystaná změna narazila i na odpor řady studentů, ale i některých ředitelů škol. Podle nich by se o stravování svých dětí měli starat hlavně rodiče tím, že jim sami půjdou příkladem. Odpor výrobců slazených limonád proti chystaným změnám je naopak oproti minulosti mírnější, protože nabízejí větší spektrum výrobků. Slazené limonády, kterých americká drobotina vypije nejvíc na světě, tak mohou nahradit džusy či balenou vodou.

Americké školy již nyní svým žákům v rámci národního programu pro školní obědy, který poskytuje jídlo 31 milionům dětí ve 100 tisících školách, nesmějí podávat nezdravé potraviny k obědu a ke snídani. Většina z nich ale tučná jídla nabízí mimo tento program. Zároveň jsou na jejich chodbách prodejní automaty, v nichž jsou různé sladkosti či slazené limonády. Podle nového zákona by školy musely tuto nabídku sladit s požadavky na zdravou výživu. Mnoho škol ale k podobnému kroku už přistoupilo dobrovolně. Prodej sladkostí a limonád jich nyní omezují asi dvě třetiny.

Obamovi proti obezitě (zdroj: ČT24)

Začíná to v rodině

Obamovi ale nenechávají zdravou výživu dětí pouze na školách. První dáma prosazuje také dostatek pohybu a jednodušší označení složení potravin na obalech – včetně etiket na limonádách. Mnoho rodičů si podle Obamových sice uvědomuje negativní následky nezdravého jídla a životního stylu, ale neumí žít zdravě, a tak k tomu nemůže vést ani své děti. První rada Michelle Obamové tedy zní: Vypněte televizi, pijte více vody, jezte ovoce a zeleninu, podávejte menší porce a učte to své děti.

Obamová připouští, že stejně jako většina dětí i ona zbožňuje burgery, hranolky, zmrzlinu a moučníky. Neprosazuje životní styl, který by tohle všechno zakazoval, ale chce pomoci lidem dosáhnout správné vyváženosti stravy a mít dostatek pohybu, aby jim nehrozily smrtelné choroby, jimž lze předcházet, a mohli si tu a tam dopřát i nějakou tu dobrotu.

Kampaň má čtyři části: pomoc rodičům při výběru zdravější stravy, zajistit ve školách zdravější jídlo, udělat zdravou stravu dostupnější a přimět děti, aby se více hýbaly a cvičily. Cílem programu je zvrátit nepříznivý trend v dětské obezitě během jedné generace.

Zatím není jisté, zda iniciativa získá podporu opozičních republikánů, kteří čekají na konečný text připravovaného zákona. Až se s ním seznámí, tak se rozhodnou, zda opustí svůj tradiční postoj, že o školních jídelníčcích by měly rozhodovat správní rady škol, a nikoliv vláda.

Kampaň Michelle Obamové Let\'s Move
Zdroj: ČT24