Endeavour přistál po misi k ISS na Mysu Canaveral

Mys Canaveral - Raketoplán Endeavour přistál na floridském Mysu Canaveral podle plánu dnes ve 4:20 SEČ (v neděli večer místního času). Raketoplán s šestičlennou posádkou se po 14 dnech vrátil z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), kterou astronauti rozšířili o vyhlídkový modul Cupola a novou obytnou sekci Tranquility. NASA hodiny před plánovaným přistáním upozorňovala, že přistání může překazit déšť a zvýšená oblačnost. Šéfmanažer mise LeRoy Cain v sobotu odhadoval šance na vhodné počasí pro přistání v plánovaném termínu pouze 50 na 50. Počasí se však nakonec upravilo.

Výstavba ISS je nyní prakticky dokončena. Od roku 1998 ji budovalo 16 států a přišla asi na 100 miliard dolarů. Poslední velký díl, vyhlídkový modul Cupola a novou sekci Tranquility, dopravil na orbitální komplex právě při nynější misi Endeavour. Vyhlídkový modul má sedm oken, z nichž prostřední kruhové o průměru 79 centimetrů je největší, jaké kdy člověk ve vesmíru instaloval.

„Přistání raketoplánu Endeavour v Kennedyho vesmírném středisku uzavřelo dokonalou misi na oběžné dráze,“ prohlásil Mike Moses z vesmírného centra na tiskové konferenci uspořádané krátce po přistání. „Raketoplán se choval bezchybně, posádka udělala vynikající práci… instalace Node 3 (Tranquility) a Cupoly, vše proběhlo perfektně. To jen svědčí o bezvadné práci všech zúčastněných týmů,“ dodal.

K dovybavení stanice poslouží čtyři další mise raketoplánů, po nichž NASA závěrem roku provoz svých tří raketoplánů ukončí. Další mise odstartuje začátkem dubna. Na ISS raketoplány dopraví náhradní díly a zásoby a provedou některé experimenty.

Vydáno pod