Na Španělsko a Portugalsko se žene vichřice

Madrid - Španělské a portugalské úřady dnes vydaly varování před blížící se bouří a vichřicí, které se vytvořily nad Atlantikem a které mohou udeřit silou až 160 kilometrů v hodině. Bouře pak zřejmě zasáhne i některé francouzské regiony. Španělský ministr bezpečnosti Alfredo Pérez varoval obyvatele, aby neopouštěli své domovy a dobře utěsnili okna. Podle španělské meteorologické agentury Aemet půjde o krátký, leč velmi intenzivní jev, při němž mohou vzniknout značné škody.

Vichřice o rychlosti 120 kilometrů v hodině již v pátek zasáhla španělské Kanárské ostrovy, zvláště La Palma, Tenerife a Gran Canaria, ale nezpůsobila tu velké škody. Na letišti v Las Palmas bylo zrušeno několik letů a popadané stromy zatarasily některé silnice.

Bouře, která se zformovala v Atlantiku západně od portugalské Madeiry, zasáhla v noci tento ostrov již zdevastovaný minulou sobotu záplavami a sesuvy půdy, při nichž zahynulo 42 lidí. Vítr tu byl v noci sice silný, ale hasiči hlásili jen popadané stromy. Ráno se počasí zklidnilo a na letišti je normální provoz.

Na celém kontinentálním území Portugalska dnes úřady vydaly výstrahu před bouří a vichřicí. Na severu se očekávají nárazy větru o rychlosti 160 kilometrů v hodině. Již dopoledne zasáhl portugalské území silný vítr, ale žádné škody nejsou hlášeny. Podobné doporučení bylo vydáno i ve Francii, kde vichřice může na pobřeží dosáhnout rychlosti až 140 kilometrů v hodině a způsobit značné škody. Varování bylo vydáno pro 66 departementů a platí od dnešního až do nedělního večera. V neděli večer se bouře podle francouzských meteorologů přesune z Francie směrem do Dánska.

Vydáno pod