Turecký generál obviněn ze spiknutí

Ankara – Obvinění ze sedm let starého spiknutí proti turecké vládě poprvé dostihlo i současné špičky tamní armády. Podle žalobce se tehdy proti kabinetu umírněné islámské strany AKP postavil i generál Saldiray Berk, který je pořád ve službě. Úřady už v případu stíhají přes 200 lidí.

Generál Berk dosud velel 3. armádě se sídlem v provincii Erzincan na východě země. Kvůli obvinění by měl stanout před soudem s údajnými členy ultranacionalistické organizace Energekon. Totéž čeká prokurátora Ilhana Cihanera, který se zabýval vyšetřováním islamistických sítí v zemi a který byl zatčen minulý měsíc. Zatčení vyvolalo pnutí mezi vládou a soudní mocí.   

Prokuratura oba muže obvinila ze spiknutí s cílem diskreditovat vládní AKP v Erzincanu.   

AKP má kořeny v umírněném islámu. Armáda se považuje za strážkyni sekulárního charakteru republiky podle představ jejího zakladatele Kemala Atatürka. Za uplynulých 50 let svrhla čtyři vlády.   

V souvislosti s Energekonem bylo už vzneseno obvinění proti více než dvěma stovkám lidí včetně několika generálů ve výslužbě, právníků a novinářů.   

Souběžně s tím je více než třicet důstojníků včetně dvou generálů ve výslužbě obviněno z jiného spiknutí, jehož cílem prý bylo svrhnout nynější vládu premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.   

Kritici tvrdí, že vláda využívá vyšetřování těchto údajných spiknutí k tomu, aby se vypořádala se sekularistickou opozicí.