Polský Sejm schválil protikuřácký zákon, v restauracích budou kuřárny

Varšava - Dolní komora polského parlamentu schválila protikuřácký zákon. Novela zakazuje kouřit na mnoha veřejných místech včetně nemocnic, vozech taxi, zastávkách MHD nebo plážích či dětských hřištích. Ústupků dosáhli restauratéři, kteří si vymohli kuřárny a majitelé menších podniků. Pro zákon se vyslovilo 217 poslanců, 165 hlasovalo proti a 48 se zdrželo. Návrh nyní posoudí senát. Navrhovatelé protikuřáckého zákona připomínají, že v Polsku s 38 miliony obyvatel kouří pravidelně 15 až 20 cigaret denně na devět milionů lidí. Každý rok prý v Polsku zemře na následky kouření 70 tisíc lidí.

Původní návrh zákona počítal s naprostým zákazem kouření také ve všech restauračních zařízeních, barech a na diskotékách. Zde mohou provozovatelé vybudovat oddělené kuřárny. Pokud mají podniky méně než 100 metrů čtverečních, mohou se majitelé sami rozhodnout, zda bude jejich zařízení kuřácké, nebo nekuřácké.

Úplný zákaz kouření v pohostinských zařízeních platí například v Británii, ve Švédsku, Finsku, Francii, Slovinsku, v Černé Hoře a v Makedonii.

V Česku

se zatím nesmí kouřit ve veřejných budovách, ve vlacích, na nádražích a zastávkách. Kouření v restauracích je omezeno. Podle novely takzvaného protikuřáckého zákona, která začne platit od poloviny příštího roku, si budou moci restauratéři vybrat, zda bude jejich zařízení kuřácké, či nekuřácké. Podle statistických údajů kouří čtvrtina Čechů.

Vydáno pod