Janukovyčova moskevská mise: lepší vztahy a levnější plyn

Moskva - Nový ukrajinský prezident Viktor Janukovyč chce zlepšit vztahy s Ruskem. Prohlásil to při své návštěvě v Moskvě. Ruský prezident Dmitrij Medveděv zase po schůzce se svým ukrajinským protějškem oznámil, že ruská a ukrajinská vláda dostaly od svých prezidentů pokyn posoudit rusko-ukrajinskou spolupráci v energetice včetně plynu.

„Máme platné dohody a kontakty. Ale domluvili jsme se dát pokyn vládám a ministrům posoudit spolupráci v energetice, jak v plynu, tak v dalších otázkách,“ oznámil Medveděv. Kreml podle zdroje, citovaného agenturou Interfax, žádá „bezpodmínečné plnění“ již uzavřených dohod s Kyjevem o dodávkách a tranzitu plynu.

„Je v zájmu Ruska a Ukrajiny nastolit dlouhodobě spolehlivé, partnerské vztahy,“ zdůraznil Janukovyč. Potvrdil také, že na pořadu dne už není vstup do NATO. Tato otázka Moskvu silně dráždila.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv:

„Počítám, že s inaugurací nového ukrajinského prezidenta vztahy mezi našimi zeměmi získají nový a lepší ráz. Doufám, že vztahy budou užší a založené na porozumění a spolehlivosti.“

Janukovyče ještě čeká schůzka s ruským premiérem Vladimirem Putinem, ale ruská média nepředpokládají, že by se host večer vracel do Kyjeva se zásadnější slevou na ruský plyn. Podle ruského tisku se Janukovyč v Moskvě snaží vyjednat snížení cen ruského plynu o třetinu, z 305 na 205 dolarů za tisíc metrů krychlových. Nyní Kyjev za plyn platí prakticky stejně jako Berlín, zatímco Minsk jako spojenec Moskvy jen 168 dolarů a Pobaltí 260 dolarů.

Na rozdíl od svého předchůdce Viktora Juščenka, který jasně obracel k Rusku záda, balancuje nový ukrajinský prezident na hraně mezi Moskvou a Bruselem. Nutí ho k tomu hlavně domácí situace. Veřejné finance jsou v zoufalém stavu a Ukrajina si teď nemůže dovolit napínat vztahy s jednou nebo druhou stranou. 

Doma Janukovyče čeká snad ještě složitější situace než na poli zahraničních vztahů. Podařilo se mu parlamentem protlačit vyslovení nedůvěry konkurentce z prezidentských voleb a dosavadní premiérce Juliji Tymošenkové. A není jisté, jestli dokáže získat většinu na vytvoření stabilní vlády. V opačném případě by Ukrajinu nejspíš čekal další, tentokrát parlamentní předvolební boj.

Viktor Janukovyč
Zdroj: ČT24