Bavorsko neomezí kontroly řidičů, je s nimi spokojeno

Berlín/Mnichov - Bavorská policie se nechystá měnit způsob ani četnost silničních kontrol v pohraničí. Na jejich údajnou nepřiměřenost si stěžují čeští řidiči. Bavorsko je podle tamních úřadů s výsledky těchto kontrol spokojeno. České ministerstvo vnitra eviduje od ledna 2008 přes 110 stížností na německou policii a 25 na rakouskou. Spolkové ministerstvo vnitra dnes rozhodně odmítlo obviňování německých policistů z šikany Čechů, jak se vyjádřil například šéf ODS Mirek Topolánek.

O možnosti zmírnění namátkových kontrol mluvil tento týden v Praze bývalý bavorský premiér Günther Beckstein. Podle Planka učinily bavorské orgány krok k odstranění nejasností ohledně prohlídek rozdáváním trojjazyčného letáku kontrolovaným osobám. Ten byl představen v únoru.

„Myslím, že je to dobré opatření, jak vnést transparentnost do těchto kontrol,“ poznamenal mluvčí, podle něhož je hlavní problém v tom, že Češi neznají kontroly policistů v civilu, a jsou „iritováni“, když je zastavují muži zákona v civilních autech.

Češi si stěžují na arogantní chování policistů

České ministerstvo vnitra eviduje od ledna 2008 přes 110 stížností na německou policii a 25 na rakouskou. Lidé si stěžují na důkladné prohlídky, k nimž patří i kontrola osobních věcí včetně osobní prohlídky, ale i na údajně arogantní chování policistů a celníků v civilu. Od počátku tohoto roku přibylo na ministerstvu podle posledních údajů 21 takových stížností.

Německé i bavorské úřady už dříve tvrzení o nepřiměřenosti kontrol odmítly. Bavorskému ministerstvu vnitra je podle Planka známo pouze 17 stížností z období od ledna 2008 do konce roku 2009. Jako opodstatněná byla podle něj vyhodnocena jedna námitka českého řidiče na neoprávněný sběr osobních údajů. Bavorské orgány se za to prý omluvily a data byla okamžitě smazána. Zda jsou mezi stěžovateli i občané jiných států, nedokázal mluvčí říci.

Auto bavorských policistů, kteří kontrolují české řidiče.
Zdroj: ČT24