USA ve zprávě o lidských právech opět řeší situaci Romů v ČR

Washington – Pravidelná americká výroční zpráva o lidských právech ve světě se opět zabývá špatnou situací Romů v Česku a na Slovensku. U České republiky si všímá i korupce, obchodování s lidmi za účelem práce či prostituce, náhubkového zákona, aféry plzeňské právnické fakulty nebo neonacistického extremismu zaměřeného proti Romům a dalším menšinám. Spojené státy dále tvrdě kritizují povolební pronásledování opozice v Íránu, čínské zásahy proti volnému toku informací a zabíjení novinářů a aktivistů v Rusku. Terčem tvrdé kritiky ministerstva jsou rovněž Severní Korea, Srí Lanka, Kuba a Súdán.

„Romové (v Česku) čelí vysoké úrovni chudoby, nezaměstnanosti, negramotnosti a rozšířené diskriminace v přístupu ke vzdělání, zaměstnání a bydlení,“ stojí ve zprávě vypracované ministerstvem zahraničí USA. Situaci Romů údajně komplikuje i nedostatečná veřejná doprava, která „omezuje pracovní příležitosti mimo ghetta, a Romové tak spíš nemohou přijímat práci dál od svých domovů“. Zpráva zmiňuje i to, že některé restaurace a bary odmítají romské zákazníky.

Zpráva také zmiňuje případ Vietnamce, který loni v Brně zemřel po konfliktu s policisty. Všímá si také kritiky kastrací sexuálních delikventů, se kterou se loni v únoru na Česko obrátil Výbor Rady Evropy. Do jejího hledáčku se dostaly také negativní ohlasy na takzvaný náhubkový zákon, který loni mimo jiné zakázal zveřejňování informací o podezřelých a obviněných během trestního řízení a zveřejňování informací z policejních odposlechů.

Telefonát Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Zpráva také zmiňuje mnoho případů korupce, o nichž loni informovala česká média. Mimi jiné si všímá aféry s udělováním falešných titulů na plzeňské právnické fakultě či podezření na korupci při uzavírání kontraktu na pronájmy stíhaček Gripen. Zahrnuje i vyjádření mezinárodních organizací, podle nichž je korupce v Česku velký problém. Problémem v zemi je podle zprávy i obchodování s lidmi kvůli prostituci a práci, byť je české zákony zakazují. Dopouštějí se jej především cizinci.

Íránu zpráva vytýká „degeneraci“ vztahu k lidským právům, která se po loňských červnových volbách projevila násilným potlačením masových protestů proti znovuzvolení prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. „Špatný vztah íránské vlády k lidským právům během roku dál zdegeneroval, zejména po zpochybněných červnových prezidentských volbách,“ praví se v dokumentu. „Vláda tvrdě omezila právo jednotlivce na pokojnou změnu vlády prostřednictvím spravedlivých a svobodných voleb.“

USA také kritizují diskriminaci muslimů v Evropě

Část dokumentu týkající se Afghánistánu varuje, že občané této země nadále nesou těžké břímě ozbrojeného násilí. Třetina Afghánců byla podle zprávy zatažena do války. Rostoucí násilí snižuje schopnost vlády chránit obyvatelstvo venkovských oblastí. Sousední Pákistán je místem vražd, mučení a únosů.

Zpráva ministerstva zahraničí USA se týká stavu lidských práv ve 194 zemích a pracovalo na ní na tisíc expertů. Upozorňuje, že i v uplynulém roce rostl ve světě antisemitismus a nabýval nových forem. Znepokojení vyvolává i diskriminace muslimů v Evropě, jejímž projevem byl odmítavý vztah Švýcarska ke stavbě minaretů.

Demonstrace v Íránu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP