Zvony a spuštěné vlajky připomněly winnendenský masakr

Winnenden (Německo) – Přesně v 9:33 se dnes v německém Winnendenu rozezněly kostelní zvony, v celé spolkové zemi Bádensko-Württembersko byly vlajky na veřejných budovách vyvěšeny na půl žerdi. Německo si připomnělo první výročí od masakru na zdejší střední škole Albertville, kdy jeden z bývalých žáků školy, sedmnáctiletý Tim Kretschmer, postřílel osm dívek, jednoho chlapce a tři pedagožky. Na útěku zastřelil další tři lidi i sám sebe. S vyloučením veřejnosti se dnes žáci, učitelé a pozůstalí 15 obětí sešli k tiché vzpomínce a vytvořili lidský řetěz.

Německý prezident Horst Köhler na smuteční slavnosti před stovkami lidí vyzval k dalšímu omezování přístupu k střelným zbraním. Už předchozí zpřísnění zákona o držení zbraní, který Němci považují za jeden z nejpřísnějších na světě, podle prezidenta ukázalo, že nastala změna myšlení. To podle něj ale nestačí. Parlamenty a vlády na spolkové i zemské úrovni by v tomto procesu měly dále pokračovat a pomáhat by jim v tom měly i střelecké spolky, domnívá se Köhler.

Podle Köhlera však mohou k zabránění těžkým zločinům, jako jsou zběsilé střelby, přispět i média. „Potřebujeme jasně definovaná pravidla zpravodajství, která budou vypracována společně s médii, potřebujeme tiskový kodex v duchu prevence napříč médii,“ prohlásil Köhler. Je prý vědecky dokázáno, že podrobné zpravodajství o zločincích inspiruje jejich následovníky.