Lékaři bez hranic z Haiti ani po únosu svých pracovnic neodejdou

Port-au-Prince – Únos dvou humanitárních pracovnic sice přinutí Lékaře bez hranic (MSF) přehodnotit způsob práce, organizace ale bude na Haiti pokračovat v práci, protože svou přítomnost v zemětřesením postižené zemi pokládá za nezbytnou. V rozhovoru pro ČT to uvedla mluvčí Lékařů bez hranic Lucia Ďuricová. Upřesnila, že Češka a Belgičanka, které byly v rukou únosců téměř týden, jsou v dobrém stavu a v bezpečí. S ohledem na jejich soukromí a na jejich rodiny ale odmítla uvést další podrobnosti a upřesnit, zda je Češka na Haiti, nebo už doma v Česku.

„Plánujeme pokračovat, protože naše pomoc na Haiti je nezbytná. Událost nás ale nutí přehodnotit způsob práce, protože naší prioritou je zajištění bezpečnosti pro naše kolegy,“ zdůraznila Ďuricová.

Šlo o první únos humanitárních pracovníků na Haiti od ničivého zemětřesení z 12. ledna, které si vyžádalo na čtvrt milionu obětí. Organizace udržovala incident v tajnosti, aby nezkomplikovala vyjednávání o propuštění obou žen. MSF nechce zveřejňovat podrobnosti o případu a odmítá se vyjádřit i k tomu, zda bylo únoscům zaplaceno výkupné. Český velvyslanec ve Venezuele Stanislav Slavický, který má na starosti i Haiti, potvrdil, že jednání o propuštění obou žen se zúčastnili zástupci haitské vlády a Španělska jako předsednické země EU.


Lékaři bez hranic mají přísná bezpečnostní pravidla, riziko ale vyloučit nelze

MSF je organizace, která pracuje v krizových oblastech, rizika proto nelze nikdy vyloučit. Bezpečnostní pravidla organizace jsou ale podle Ďuricové přísná a stále se rozvíjejí. Navzdory incidentu nehodlají zaměstnanci organizace napříště využívat ozbrojeného doprovodu a nebudou ani ozbrojeni. Zbraně nepoužíváme, a když u nás vyhledají ošetření ozbrojení lidé, žádáme je, aby nechali zbraně před branami nemocnice, vysvětlila Ďuricová.

MSF působí na Haiti již 19 let, po katastrofálním zemětřesení z 12. ledna rozšířila svůj tým mezinárdních spolupracovníků v zemi na čtyři stovky. Kromě toho jim pomáhají tři tisíce místních kolegů. Po zemětřesení ošetřili Lékaři bez hranic 40 tisíc lidí a provedli 3 500 chirurgických zákroků. Poskytují místním obyvatelům také psychologickou podporu a distribuují humanitární pomoc. Do země zamířilo z České republiky a ze Slovenska šest členů organizace. Šlo o chirurga, zdravotní sestru, dva logistiky, odbornici na vodu a sanitární zařízení a administrátorku.

Vydáno pod