Smíření palestinského Hamasu s Fatahem podle Abbáse brání Írán

Tunis - Írán nese vinu na tom, že se dosud nepodařilo smířit nejdůležitější palestinské strany Fatah a Hamas. V Tunisu to v pátek řekl předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Hamas prý kvůli tlaku Íránu odmítá podepsat dohodu, kterou vyjednal Egypt.

Usmíření obou skupin by umožnilo uspořádat volby a vytvořit jednu vládu pro obě palestinská území, pásmo Gazy a západní břeh Jordánu.

Abbás, který je v Tunisku na dvoudenní návštěvě, řekl, že Hamas prý s káhirskou smírčí dohodou původně souhlasil, ale před podpisem začal hledat záminky, aby ji nemusel stvrdit.

Dohoda předpokládá kromě jiného, že se v červnu budou konat na palestinských územích prezidentské i parlamentní volby. Egypt jako prostředník vyjednával s oběma stranami několik měsíců. Dohodu ale podepsali pouze zástupci Abbásova Fatahu.

Jemu blízká vláda ovládá pouze západní břeh Jordánu, protože Hamas v roce 2007 bojem Fatah vytlačil z pásma Gazy a vládne tam sám. Odmítá vyjednávat s Izraelem a jeho neochota dohodnout se s Fatahem blokuje také vyhlídky na smysluplné mírové rozhovory s Izraelem.

Írán využívá svůj vliv na Sýrii k podpoře protiizraelských skupin, které v Sýrii nacházejí útočiště. Kromě Hamasu, jehož exilové vedení sídlí v Damašku, podporuje také Sýrii nakloněný libanonský šíitský Hizballáh.