Nejméně 11 mrtvých při sebevražedném útoku na severu Pákistánu

Islámábád - V severním Pákistánu dnes při sebevražedném atentátu u stanoviště hlídky zahynulo nejméně 11 osob a 35 dalších je zraněných. Atentátník na místo přijel tříkolovou rikšou. Jako terč si vybral hlídku ve městě Saidú Šaríf, které je střediskem okresu Svát. Mluvčí armády uvedl, že mezi mrtvými jsou dva policisté a jeden voják. Na hlídce slouží pravidelně policisté s vojáky. Při výbuchu byly poškozeny dvě desítky aut a zranění byli odvezeni do nedaleké nemocnice. Za poslední týden je to už šestý bombový atentát v oblasti údolí Svát.

Atentátník měl u sebe podle agentury AFP 15 kilogramů výbušnin. Po této explozi vybuchlo ještě pět menších bomb, ale ty nikoho nezranily. Vyvolaly jen paniku.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ale padá hlavní podezření na Taliban nebo al-Káidu, jejichž cílem je podobným násilím destabilizovat vládu v Islámábádu. Krvavé útoky obě tyto skupiny zahájily po celém Pákistánu loni na podzim a zabily při nich na 600 lidí. Byla to odpověď teroristů na ofenzivy proti jejich baštám na kmenových územích na západě země.

Krvavý pátek v Láhauru

V pátek zažilo dva sebevražedné útoky východopákistánské město Láhaur. O život při nich přišlo 45 lidí a asi sto bylo zraněno.

V údolí Svát pákistánská vláda před rokem schválila po dohodě s povstalci zavedení striktní formy islámského práva šaría. Radikální Taliban se oplátkou za to zavázal k příměří. To ale nevydrželo a Islámábád pak do Svátu vyslal armádu, která Taliban z údolí vytlačila při rozsáhlé ofenzivě. Údolí získala v polovině loňského roku, ale sporadické násilnosti se tam odehrávají stále.