Afghánské léto bude ve znamení další ofenzivy

Kábul - V létě začne na jihu Afghánistánu další ofenziva koaličních a afghánských jednotek proti Tálibánu. Po jednání s ministrem obrany Martinem Bartákem to řekl velitel ISAF Stanley McChrystal. Tentokrát chtějí vojáci vytlačit Tálibán přímo z jeho bašty, provincie Kandahár. Má tak pokračovat operace Muštarak, která zhruba před měsícem začala v jihoafghánském Hílmandu. Spojenci chtějí v Afghánistánu porazit Tálibán novou strategií, která počítá s větším počtem koaličních jednotek i afghánských policistů a vojáků. Jen Američanů tady má být do konce roku 100 tisíc.

Tajné služby už zaznamenaly zvýšený pohyb islámských bojovníků na afghánsko-pákistánské hranici, kteří se přesouvají také z provincie Hílmand, odkud je vytlačují koaliční a afghánští vojáci. „S jarem se intenzita bojů určitě zvýší, letos jsme ale neměli klid ani přes zimu,“ uvedl Charles Martin, velitel úkolového uskupení Timberwolf ve východním Afghánistánu.

Tálibán v Afghánistánu zatím rozhodně neslábne. Islámským bojovníkům se od začátku roku povedlo přenést válku i do relativně klidné metropole Kábulu. V lednu a v únoru tady úspěšně zaútočila sebevražedná komanda.

Boje v Afghánistánu trvají už přes 30 let

„Bojuje se tady přes 30 let. Kábul není výjimkou a proti sebevražedným útokům se v podstatě nedá účinně bránit. Přesto se nám daří zastavit až polovinu sebevrahů, než se stačí odpálit,“ zdůraznil afghánský ministr obrany Abdul Rahim Wardak.

Informátoři v Kábulu tvrdí, ža za sebevražednými útoky nestojí místní lidé. „Ze zdrojů vychází, že útoky nedělají Afghánci, ale jsou to žoldáci z jiných zemí,“ nechal se slyšet příslušník 601. skupiny speciálních sil.

Nebezpečí není v Kábulu na první pohled vidět. Město si dál žije svým životem. Napětí tu ale visí ve vzduchu, jak potvrzuje i Jiří Nekvasil, velvyslanec ČR v Afghánistánu: „Situace v Kábulu se nezlepšuje a tyto útoky o tom jen svědčí.“ Po dvou teroristických útocích se zpřísnila bezpečnostní opatření hlavně v okolí vládních budov v tzv. zelené zóně. Afghánská armáda a policie tu mají víc kontrolních stanovišť.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)