V Bangkoku protestují statisíce demonstrantů

Bangkok - Thajskou metropoli Bangkok dnes zaplnily statisíce demonstrantů. Důvodem bylo přinucení vlády premiéra Apchisita Vedžadžívy k rezignaci a rozpuštění parlamentu. Organizátoři pochodu očekávají účast milionu demonstrujících, navíc podle zpravodaje americké agentury AP není jejich očekávání přehnané. Dokládají to i kolony vozidel s aktivisty opozice, jež dosahovaly na předměstích Bangkoku až sedmi kilometrů.

„Jestliže premiér odmítne rozpustit parlament, sáhneme k dalším opatřením. Chceme pochodovat do míst, která jsou centry nynější moci,“ prohlásil jeden z opozičních vůdců Jatuporn Prompan. „Vyzveme předsedu vlády, aby vrátil moc lidu,“ dodal.

V autobusech, na nákladních automobilech a na motocyklech se po celou sobotu sjížděli z venkovských oblastí do Bangkoku stoupenci bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry v červených košilích. Dopravní signalizace ve městě nefunguje, obchody jsou zavřené, kina ani divadla nehrají. Mnohé zahraniční ambasády vyzvaly občany svých zemí přítomné v Bangkoku, aby raději nevycházeli.

Demonstrace mají trvat až týden

Protesty jsou plánovány až jako týdenní. Přestože předáci protestujících tvrdí, že se k násilí neuchýlí, obavy z nepokojů ve městě stoupají. Zatím k žádným incidentům nedošlo, podle mluvčího vlády dokonce úřady demonstrantům poskytly zdarma autobusy k přepravě z venkovských oblastí. K ostraze města bylo povoláno 50 000 vojáků a policistů.

Podle organizátorů akce jsou stoupenci bývalého premiéra, který byl po obviněních z korupce a zneužívání moci svržen při vojenském převratu v roce 2006 a nyní žije v exilu v Dubaji, odhodláni setrvat v odporu, dokud to bude třeba. Chtějí donutit premiéra Vedžadžívu, aby vypsal nové volby, v nichž by nyní velké naděje na vítězství měli Tchaksinovi spojenci.

Sympatizanti bývalého premiéra, jejichž poznávacím znakem jsou červené košile na rozdíl od vládních žlutých, přijížděli do města s vlajícími červenými prapory. Policie je na kontrolních stanovištích prohledávala a nechala jet dále.

Probíhající demonstrace byla svolána necelý rok po velkém protestu loni v dubnu, který přerostl v násilné střety, při nichž dva lidé zemřeli a desítky dalších utrpěly zranění. Vláda přijala zákon o výjimečných bezpečnostních opatřeních, který dává armádě vyšší pravomoc. Krizový plán mají připravena bangkocká letiště, která se koncem roku 2008 ocitla na osm dní v rukou protitchaksinovských demonstrantů usilujících tehdy o jeho svržení.

„Jsme tentokrát připraveni na dlouhý boj, ale pokud vláda dnes nebo zítra rozpustí parlament, jsme připraveni se rozejít a vrátit se domů,“ řekl zástupce červených košil Kvančaj Prajpana.

S ohledem na domácí události zrušil premiér Apchisit Vedžadžíva cestu do Austrálie plánovanou na tento víkend: „Nemůžeme nechat tuto skupinu, aby vyprovokovala násilí a konflikt. Rozpustil bych parlament jen kvůli společnému zájmu, nikoli kvůli provizornímu klidu, moje vláda bude tedy pokračovat v práci.“

Thajsko volilo novou vládu.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod