Kandahárem otřásla po sobotním krveprolití další exploze

Kábul - Jihoafghánským Kandahárem dnes po sobotní sérii čtyř explozí otřásl další výbuch. Nálož explodovala na silnici vedoucí k pákistánskému konzulátu na východě města a vyžádala si jednu oběť a šest zraněných. Extremisté během víkendu odpálili v Kandaháru celkem dvanáct náloží. Vedení kandahárské provincie požádalo o posílení vojenské ochrany města a o pomoc jednotek Severoatlantické aliance.

Bojovníci Tálibánu odpálili v sobotu v Kandaháru čtyři nálože a podle zpráv z afghánských zdrojů zabili 35 lidí a několik desítek osob zranili. Útok měl být vzkazem Severoatlantické alianci před její chystanou ofenzivou. USA a jejich spojenci v dohledné době chystají v okolí Kandaháru velkou operaci, která má být po dobytí Mardžáhu v provincii Hílmand dalším silným útokem na pozice islámských extremistů.

Hlavním terčem se v sobotu stala věznice

Hlavní úder vedli sebevražední útočníci v sobotu proti městské věznici, z níž se pokusili osvobodit vězněné radikály. Operace nebyla úspěšná, protože příslušníci kanadských spojeneckých jednotek budovu vězení nedávno zpevnili. Podle kandahárského starosty Gulama Hamídího se ale několik blízkých budov po explozích zřítilo.

Sobotní útok byl podle představitelů města neobyčejně prudký. „Byla to veliká, ohromná exploze,“ uvedl šéf kandahárské provincie Ahmad Valí Karzáí. Právě jeho kandahárská rezidence byla dalším terčem pumového útoku. Karzáí, nevlastní bratr afghánského prezidenta Hamída Karzáího, byl ovšem v době výbuchu v Kábulu.

Další pumy explodovaly u kandahárské mešity a poblíž centrální křižovatky, kde sídlí velení policie. Ozbrojenci zaútočili i na jeden z místních hotelů, podle agentury AP jsou mezi mrtvými a zraněnými hosté obřadu v nedaleké svatební síni. Po explozích se v centru města ozývala střelba.

Zhruba 800tisícový Kandahár je považován za centrum tálibánského hnutí a jeho poloha je pro ovládnutí Afghánistánu strategická. Město bylo centrem ozbrojeného odporu i za sovětské okupace. Je zároveň místem, kde žije většina rodiny Karzáíů.

Hamíd Karzáí
Zdroj: Anja Niedringhaus/AP Photo
Vydáno pod