Výročí krvavých tibetských protestů bude letos zřejmě poklidné

Lhasa - Před dvěma lety začaly v tibetské Lhase nejsilnější protičínské protesty za posledních dvacet let, při kterých podle oficiálních údajů zemřelo 19 lidí. Exilová vláda tvrdí, že před rokem při následné vlně razií v celém regionu zemřelo víc než 200 Tibeťanů. Demonstranti tehdy zapalovali obchod a policejní auta. Čína pak zavřela tři největší kláštery v tibetském hlavním městě. Uctění památky obětí se však dnes ve Lhase s velkou pravděpodobností neuskuteční s ohledem na možné výpady ze strany čínské armády a policie. Také dnes čínské úřady ve Lhase zpřísnily bezpečnostní opatření.

Podle zpravodaje ČT Tomáše Etzlera panuje ve Lhase velmi napjatá situace. Ulice stejně jako při prvním výročí hlídají stovky až tisíce členů ozbrojených složek armády. Žádné protesty se ale neočekávají, neboť všichni vědí, jak to před dvěma lety dopadlo, dodává Etzler.

Demonstrace se přesouvají do Nepálu či Švýcarska

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Předpokládá se ale, že se demonstrace uskuteční v zemích s velkými skupinami tibetských exulantů jako například v Nepálu, Indii nebo Švýcarsku. V Číně a Tibetu by měl být klid.

Protibetští aktivisté tvrdí, že při následném zákroku armády a policie zahynulo přes 200 Tibeťanů. Ovšem ani po dvou letech není jasné, kolik lidí při nepokojích skutečně zemřelo. A tak to zřejmě zůstane, uvádí Etzler. Čínská vláda ignoruje žádosti mezinárodních organizací pro lidská práva, které chtějí znát výsledky vyšetřování a přesnější počty obětí.