Fico žádá prezidenta o odklad vlasteneckého zákona

Bratislava - Slovenský premiér Robert Fico dnes „neformálně“ požádal prezidenta Ivana Gašparoviče, aby parlamentu vrátil sporný vlastenecký zákon z dílny Slovenské národní strany. Podle Fica by bylo vhodnější, kdyby zákon místo od dubna platil až od počátku září. „Požádal jsem prezidenta, aby zákon vrátil s tím, že by se jeho účinnost posunula na 1. září,“ řekl Fico ve slovenské televizi.

Návrh vlasteneckého zákona schválili slovenští poslanci začátkem března. Norma zavádí povinné hraní hymny na začátku školního týdne a před každým zasedáním zastupitelstva na obvodní, obecní či krajské úrovni. Národní hrdost školáků by měly posílit i státní vlajka, text hymny a preambule ústavy vyvěšené ve třídách. Zákon vyvolal protesty liberálních slovenských organizací, negativní ohlasy vzbudil i v zahraničí.

Smyslem Ficovy iniciativy není zákon obsahově měnit, jen z praktických důvodů posunout jeho platnost na začátek příštího školního roku. Nynější úprava s platností od dubna nedává podle premiéra školám možnost technicky se na nové podmínky připravit. V případě posunutí termínu by navíc předkladatelé zákona měli víc času na zpřesnění způsobu, jak školám kompenzovat vzniklé náklady.

Změnu vlastního zákona předseda vlády nepožaduje. „Jediné, co mi na tom zákoně vadí, je termín jeho účinnosti,“ prohlásil Fico.