První kolo krajských voleb ve Francii vyhráli opoziční socialisté

Paříž - První kolo krajských voleb v neděli ve Francii vyhráli opoziční socialisté. Socialistická strana (PS) získala 29,38 procenta hlasů, zatímco konzervativní Svaz pro lidové hnutí (UMP) prezidenta Nicolase Sarkozyho 26,18 procenta. Uvedla to místní média s odvoláním na konečné výsledky.

Neúčast dosáhla 53,63 procenta, tedy o 16 procentních bodů více než v předchozích krajských volbách v roce 2004. Komentáře označují výsledky a nízkou volební účast za vyjádření nespokojenosti obyvatel se Sarkozyho politikou.

Analytici také poukazují na dobrý výsledek krajně pravicové Národní fronty (FN), která získala 11,74 procenta hlasů a mohla by mít zástupce ve 12 z 22 krajů. FN skončila těsně za stranou Generace ekologie, která s 12,46 procenta hlasů skončila na třetím místě. Vzhledem k tomu, že žádná strana v prvním kole nezískala absolutní většinu, uskuteční se 21. března druhé kolo hlasování.

Sarkozy, který se podle všeho hodlá ucházet v prezidentských volbách v roce 2012 o druhý mandát, zdůraznil, že se jedná o krajské volby, které nemají celostátní dopad. Odmítl velké změny ve vládě, ale ujistil, že „vyslyší voliče“. Jeho premiér François Fillon usoudil, že slabá účast neumožňuje udělat celostátní závěr, a vyzval přívržence UMP k mobilizaci ve druhém kole.