Využití nanotechnologie v léčbě rakoviny se blíží

Praha - Nanotechnologii by mohli lékaři využívat při léčbě rakoviny během několika let. Miniaturní částice by měly dopravovat léčivo přímo do nádorových buněk, v této souvislosti se mluví například o možnosti využití nanomagnetů. Technologie má perspektivu ve včasné diagnostice a měla by také snížit výskyt nežádoucích účinků léčby rakoviny. O perspektivách nových metod informoval onkolog Luboš Petruželka.

Nanotechnologie může být využita například tak, že pacient s rakovinou dostane do těla nanomagnet, který bude obsahovat léčivou látku. Lékař pak vezme do ruky další magnet, kterým začne nemocnému přejíždět po kůži. Cílem je dopravit „léčivý“ nanomagnet skrz organismus přímo k nádoru.

Velkým přínosem léčby pomocí nanočástic o velikosti jedné miliardtiny metru je přesné zacílení na konkrétní buňku. „U solidních nádorů je představa, že částice by mohly být použity k tomu, aby dopravily vlastní léčivo přímo do nádorové buňky a buňku destruovaly místně bez poškození buněk zdravých,“ vysvětlil Petruželka. Klíčovým problémem je dostat částici přímo do buňky. „Další možností je použít tzv. částice, které jsou většinou dělané ze slitin zlata, dostat je do buňky a potom s pomocí vysokofrekvenčního ultrazvuku vyvolat tepelný šok a tím buňku zničit,“ naznačil další způsob léčby Petruželka.

Rozhovor s Lubošem Petruželkou (zdroj: ČT24)

Využití nanotechnologie v léčbě rakoviny je stále metodou experimentální. Pozvolna se však onkologie blíží k aplikaci nových léků. „To znamená, že jsou publikovány výsledky pokusů na zvířatech, ale  v medicínské literatuře již byly publikovány první výsledky léčby u nemocných. Některé nanotechnologické preparáty jsou už v klinické praxi. Tím se myslí, že třeba v lipozomech jsou ukryta cytostatika, která se už běžně používají, ale ještě to není to pravé, co bychom potřebovali,“ uvedl Petruželka. „Ta pravá nanotechnologie bude použita řádově v letech,“ dodal přednosta Fakultní nemocnice Bulovka.

Vývojem medicínských nanomagnetů a dalších technologií pro lékařství a průmysl se chce zabývat brněnské centrum Ceitec, které nyní usiluje o šestimiliardovou dotaci z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Skrz něj má do české vědy v příštích třech letech přitéct celkem 60 miliard korun.

Rakovinná buňka
Zdroj: ČT24/www.feinberg.northwestern.edu