Jednotné Rusko vyhrálo regionální volby, jeho podpora ale klesá

Moskva - Ruská vládní strana Jednotné Rusko, s níž jsou těsně spjati prezident Dmitrij Medveděv a premiér Vladimir Putin, je jednoznačným vítězem nedělních místních voleb. Oproti minulým regionálním volbám získala strana vyšší počet poslaneckých míst, ovšem ve srovnání s parlamentními volbami v roce 2007 její volební výsledky signalizují klesající podporu.

Ruští voliči v neděli rozhodovali v 76 administrativních celcích Ruska o obsazení 40 000 poslaneckých mandátů. Hlavní pozornost se soustředila na volby do osmi významných republikových a oblastních parlamentů a zastupitelských sborů velkých ruských měst. Ve srovnání s volbami do ruského parlamentu v roce 2007 tu Jednotné Rusko ztratilo podporu devíti až 24 procent voličů.

Za senzaci označuje dnešní ruský tisk výsledky souboje o post starosty v sibiřském Irkutsku, kde kandidát Jednotného Ruska nezískal ani polovinu hlasů ve srovnání s vítězným komunistou Viktorem Kondrašovem. Výsledek tisk objasňuje jako vzpouru místních elit proti „varjagům“, tedy politikům dosazovaným z Moskvy v čele s místním gubernátorem, který si přál v čele irkutské radnice dosavadního starostu Bratska. Tomu však nakonec nepomohlo ani to, že v předvečer hlasování soud vyřadil z voleb nejpopulárnějšího uchazeče, místního poslance za vládnoucí stranu.

Jednotné Rusko nepovede radnici ani v Usť-Ilimsku, dalším městě Irkutské oblasti, kde vyhrál politik Spravedlivého Ruska Vladimir Taškinov.

Předáci Jednotného Ruska sice připouštějí, že se ve volbách projevil vliv „protestního hlasování proti moci“, nicméně argumentují, že si strana v porovnání s předchozími volbami ve stejných regionech polepšila. Podle opozičních komunistů vládnoucí strana nezastavila pokles důvěry a v náladách voličů se projevuje vliv krize.

Federální volební komise v neděli oznámila, že obdržela jen polovinu stížností na průběh hlasování ve srovnání s místními volbami v loňském roce. Přesto nezávislí pozorovatelé hovoří o případech vážných nesrovnalostí, skupování hlasů, nepovolené volební agitace a podvodů. Podle hlavní nezávislé pozorovatelské skupiny Golos byly nedělní místní volby „stejně špinavé jako kterékoli jiné v Rusku“.