V Bavorsku klesla kriminalita, Češi se tu ale vyznamenali

Mnichov – V Bavorsku minulý rok klesla kriminalita, bylo jí nejméně za 18 let. V menší míře se na zločinech podíleli i Češi. Jedno prvenství si ale přeci jen připsali, mají největší podíl na pašování drog. I proto v minulých měsících zesílili v pohraničí bavorští policisté kontroly českých řidičů.

„Bavorsko je a zůstává nejbezpečnější spolkovou zemí Německa,“ ujistil dnes bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. S 5 073 trestnými činy na 100 tisíc obyvatel podle něj dosáhlo nejnižší míry kriminality od roku 1992. Navíc se policistům podařilo vyřešit zhruba dvě třetiny z 635 tisíc případů. 

Pozitivní zprávou je i to, že klesl podíl cizinců na zločinech, což platí i pro Čechy. Oproti roku 2008 jich bylo loni z kriminálního činu podezřelých asi o 100 méně, tedy 2 174. Češi si ovšem i tak zajistili první místo, a to v kategorii pašeráků drog. Loni bavorští policisté kvůli pašování drog vyšetřovali celkem 308 Čechů, což je nejvíc ze všech cizinců.

Právě tento fakt byl zřejmě důvodem, proč v posledních týdnech zesílila bavorská policie kontroly českých řidičů. Hermann minulý týden vyzval ke zintenzivnění přeshraniční spolupráce policistů a k pokračování namátkových kontrol. České ministerstvo zahraničí ale proti kontrolám protestovalo.

Bavorské ministerstvo vnitra zaznamenalo negativní trend i u krádeží aut. Zloději loni v Bavorsku odcizili 2 610 vozů, což je o necelých pět procent více než v předchozím roce. Rapidní nárůst se týkal zejména oblastí při hranici s ČR, kde množství ukradených automobilů stouplo z předloňských 154 na 285.