Soukromá americká agentura hledala a zabíjela tálibánce

Washington - Pentagon vyšetřuje soukromou špionážní agenturu působící v Afghánistánu a Pákistánu. Podle listu The New York Times ji založil jeden vysoce postavený spolupracovník Pentagonu. Agentura měla vyhledávat a zabíjet velitele Tálibánu. Peníze, za které byla vybudována, pocházely ze státního fondu a byly určeny na mírový průzkum země.

Michael Furlong, dříve člen letectva, nyní civilní zaměstnanec Pentagonu, prý najímal smluvní partnery ze soukromých bezpečnostních společností, které zaměstnávaly bývalé tajné agenty CIA a speciálních jednotek. Tito partneři shromažďovali informace o místě pobytu údajných ozbrojenců a rozmístění povstaleckých táborů, které byly poté odesílány vojenským jednotkám a zaměstnancům špionáže k provedení případných smrtících akcí.

Podle listu není jasné, kdy Furlongova aktivita začala, každopádně se prý vystupňovala v létě roku 2009. Ministerstvo obrany nyní Furlonga vyšetřuje kvůli podezření z celé řady trestných činů včetně smluvního podvodu.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)

Robert Pelton, odborník na válečné oblasti:

„Poskytovali jsme informace, které měly pomoct lépe pochopit situaci v Afghánistánu. A oni je používali pro zabíjení lidí.“

V USA se považuje za nelegální, aby armáda najímala smluvní partnery fungující coby utajení špioni. Oficiální činitelé uvádějí, že Furlongova tajná síť navíc mohla být také financována podvodným způsobem - využíváním peněz z programu určeného na pouhé shromažďování informací o dané oblasti, zejména o prostředí kmenových oblastí v Afghánistánu. „I když nebyla narušena žádná oficiální operace tajných služeb, obecně to je špatný nápad mít ve válečné zóně spolupracovníky, kteří si hrají na Jamese Bonda,“ uvedl nejmenovaný americký činitel.

Podle zaměstnanců Pentagonu se sám Furlong chlubil svou sítí špionů a v jednom případě uvedl, že skupina údajných ozbrojenců byla na hranicích Pákistánu a Afghánistánu zabita pomocí jím zprostředkovaných informací.

Vydáno pod