Start raketoplánu Discovery ohrožují netěsné ventily

Mys Canaveral - Netěsné ventily by mohly ohrozit plánovaný termín startu raketoplánu Discovery, jenž se má na dvoutýdenní misi k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vydat 5. dubna. NASA o víkendu zjistila, že z raketoplánu uniká helium. Na vině jsou prý ventily, které jsou součástí manévrovacího systému raketoplánu. Mluvčí úřadu Allard Beutel uvedl, že experti tento týden provedou dodatečné testy. Ty mají odhalit, zda je problém natolik závažný, že by bez jeho odstranění stroj nemohl letět.

Pokud by bylo nutné vadné součástky vyměnit, musel by se raketoplán ze startovací rampy vrátit do montážní haly, což by způsobilo delší odklad příštího startu.

Americké raketoplány vzlétnou k ISS ještě čtyřikrát

K téměř dokončenému orbitálnímu komplexu by se měly americké raketoplány vydat už jen čtyřikrát. Ještě letos odejdou tyto stroje do výslužby. NASA přitom na delší dobu nepočítá s vyvinutím nástupce raketoplánu. 

Kvůli ukončení programu pravděpodobně přijdou o práci tisícovky lidí. Experty však budou chtít zaměstnat soukromé společnosti. Firma Bigelow Aerospace, která chce provozovat svůj vlastní orbitální komplex, už na internetu vyvěsila inzerát, jehož prostřednictvím hledá profesionální astronauty. Podmínkou je, aby už za sebou měli zkušenost letu do vesmíru. Takových lidí je na celém světě jen něco přes 500.

Vydáno pod