Americko-izraelské vztahy jsou v nejhorší krizi za 35 let

Jeruzalém - Zvláštní americký zmocněnec pro Blízký východ George Mitchell odložil návštěvu Izraele. Spojené státy čekají, až Izrael ustoupí od záměru postavit na sporném území východního Jeruzaléma 1 600 nových bytů. Výstavbu zveřejnil židovský stát minulý týden - zrovna v době, kdy byl v zemi na návštěvě viceprezident Joe Biden, aby připravil nepřímé izraelsko-palestinské rozhovory o míru. Oznámení ho postavilo do trapné situace a rozhovory prakticky znemožnilo.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun dnes vyzval Izrael, aby změnil přístup k palestinskému pásmu Gazy. Zdejší situaci označil šéf OSN za znepokojivou, odsoudil také plánovanou izraelskou výstavbu domů ve východním Jeruzalémě. Pan Ki-mun zároveň oznámil, že na Blízký východ odcestuje v pátek. Vztahy Spojených států a Izraele jsou stále dobré, tvrdí ale americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Jiného názoru je izraelský velvyslanec ve Spojených státech, který označil vztahy mezi USA a Izraelem za nejhorší za posledních 35 let.

Kvůli izraelskému plánu na budování nových bytů vyrazili do ulic východního Jeruzaléma tamní Palestinci. Na několika místech se střetli s policií – zapalovali pneumatiky a házeli kamení. Protestují také proti nedělnímu otevření obnovené jeruzalémské synagogy Hurva, kterou v roce založení Izraele zničili ve východním Jeruzalémě jordánští vojáci. Považují to za provokaci v době zostřených vztahů. Hamas na dnešek ohlásil den neklidu.

Synagoga patřila k významným kultovním místům židů, kteří žili v Palestině do vzniku Izraele v roce 1948. Poprvé byla postavena roku 1694, ale už za 26 let byla zničena, což jí vyneslo dnešní název, protože slovo hurva v hebrejštině znamená zbořenina. Obnovena byla díky finančnímu přispění rodiny Rothschildů v roce 1864 a stala se střediskem židovského života v Jeruzalémě. Za izraelsko-arabské války v roce 1948 byla značně poničena, přestala se využívat a nakonec byla zbourána.

Izrael po šestidenní válce v roce 1967 začal s obnovou židovské čtvrti a také synagogy, která byla postavena podle modelu té původní. Stavba stojí několik set metrů od dvou dominant Chrámové hory, tedy mešity Al-Aksá a Skalního dómu. Radikální Hamas to považuje za úvod k příštím krokům, které povedou Izraelce ke zničení mešity Al-Aksá, která je třetím nejposvátnějším místem islámu.

Vydáno pod