Rigou pochodovali veteráni SS

Riga – Ulicemi lotyšské metropole dnes pochodovala asi tisícovka veteránů lotyšského národního hnutí, kteří za války bojovali proti okupační Rudé armádě v nacistických jednotkách SS. V centru města se rovněž sešli členové lotyšského Antifašistického výboru, aby pochodu bývalých příslušníků Waffen SS zabránili.

Pochod příslušníků organizace Daugavas Vanagi (Daugavští jestřábi) proběhl bez větších incidentů. Policie zadržela několik pravicových extremistů s transparenty „Žide, toto je lotyšský stát“. Z obavy před násilnostmi byla v hlavních ulicích historického středu Rigy zastavena doprava, v okolí centrálního náměstí hlídkovaly zesílené oddíly městské a státní policie.

Pochodující veteráni reprezentovali elitní jednotky SS, v nichž se za druhé světové války angažovalo na 146 000 lotyšských legionářů. Lotyšsko v roce 1940 po uzavření paktu mezi nacisty a Moskvou obsadila sovětská vojska. Když wehrmacht o rok později Rudou armádu vytlačil, mnoho Lotyšů nacisty vítalo jako osvoboditele. V bojích proti sovětským vojskům jich tisíce padly. „Bojovali za naši svobodu. Byli sice na straně Němců, ale bojovali za Lotyšsko proti Stalinovi,“ zastává se vojáků působících v jednotkách SS Ansis Keberis.

Kritici zdůrazňují, že legie podporovaly režim, který se těžce provinil vyvražďováním desetitisíců lotyšských Židů. Asi 130 000 Lotyšů kromě toho bojovalo proti nacistům v řadách Rudé armády a 36 000 jich v bojích padlo. „Něco takového by vůbec nemělo být, je to ostudná oslava nacismu, při níž vlají lotyšské vlajky,“ říká k pochodu veteránů Eduard Gončerov z Protifašistického výboru.

Rižský primátor Nil Ušakov původně jakákoli veřejná shromáždění plánovaná na dnešní den zakázal. Obvodní soud v Rize jeho rozhodnutí potvrdil, ale odvolací soud v pondělí povolil jak uspořádání pochodu válečných veteránů, tak i protidemonstrace Antifašistického výboru.