Barevné Lego dokáže rozjasnit rozbité památky

Berlín – Lego nemusí sloužit jen jako hračka pro děti, ale dá se využít i jako velmi originální stavební materiál. Své o tom ví 26letý německý umělec Jan Vormann, který jezdí po světě a barevnými kostičkami „opravuje“ památky. Jeho práce lze vidět od starého města v Tel Avivu až po newyorský Bryant Park. Nejednou se mu stalo, že se s ním do práce zapojili i kolemjdoucí, kteří mu pomáhali pečlivě ukládat kostičky Lega na místo.

„Díky barevným kostičkám lega přitahuje moje práce pozornost i k nejmenším částem našich měst, které se rozpadají,“ cituje berlínského restaurátora list The Daily Telegraph. „Barevné kostičky přitahují pozornost lidí a upozorňují je na to, že tato zeď, socha nebo stavba není z nějakého důvodu kompletní, že se rozpadá.“

Vormann začal se svojí prací na uměleckém festivalu v Římě v roce 2007, od té doby projel celý svět. Nejvíc se mu prý líbila práce v Berlíně, kde kostičkami Lega opravil díry, které zůstaly ve zdech po nábojích z druhé světové války. „Lidé si hned všimnou barevných záplat a doufám, že se zamyslí, proč tam to Lego je,“ vysvětluje tvůrčí záměr Vormann.

Vydáno pod