Zločince možná v budoucnu usvědčí jejich bakterie

Washington - Odebírání bakteriálních vzorků na místě činu se možná brzy stane novou kriminalistickou metodou. Podle amerických vědců je totiž složení kolonie bakterií žijících na lidské ruce do značné míry individuální. Nová metoda by tak mohla nahradit snímání otisků prstů například při ohledání předmětů s matným povrchem. „Každý z nás po sobě v každodenním životě zanechává jedinečnou bakteriální stopu,“ napsal vedoucí vědeckého týmu Noah Fierer z Coloradské univerzity.

Vědci v jednom z testů odebrali bakteriální vzorky z počítačové myši, které se předtím 12 hodin nikdo nedotýkal. Porovnali bakterie, které měl na rukou majitel myši, s bakteriemi 170 dalších náhodně vybraných lidí. Nejvíce se skutečně podobaly bakteriální kolonie z myši a z rukou jejího vlastníka.

Vědci připouštějí, že jejich technika zatím fungovala s přesností 70 až 90 procent, výzkum je však v počáteční fázi. Po zdokonalení metody by mělo být možné bezpečně identifikovat osobu, která se dotýkala matného předmětu, nebo dokonce textilie. Lidská ruka obsahuje v průměru 150 druhů bakterií. Průměrně jen zhruba 13 procent z nich přitom sdílejí dvě libovolné osoby.

Vydáno pod