Podle Amnesty International vyváží ČR výrobky použitelné k mučení

Londýn - Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) vydala zprávu o mezinárodním obchodu s výrobky, které jsou určeny policejním a bezpečnostním silám a jsou „koncipovány pro mučení“. Jmenovitě ve zprávě s názvem Od slov k činům vypíchla Českou republiku a Německo. Ve zprávě se píše, že evropské podniky využívají mezer v zákonodárství a podílejí se na obchodování s „mučícími nástroji“, jako jsou pouta zabudovávaná do zdí a zasazující vězňům rány elektrickým proudem. S informací přišla agentura AFP.

„Amnesty ukazuje prstem zvlášť na Německo a Českou republika. Tyto dvě země od roku 2006 povolily vývoz policejních zbraní a donucovacích prostředků, jako jsou pouta na kotníky a aerosoly s chemickými výrobky, do nejméně devíti zemí, kde jsou podle Amnesty tato zařízení údajně používána k mučení,“ napsala agentura. Podle AI pak jenom sedm evropských států plní povinnost veřejně o tomto typu vývozu informovat.

„Náš výzkum ukazuje, že české úřady opakovaně povolily vývoz okovů, chemických sprejů nebo zbraní vydávajících elektrošoky do států, kde takové prostředky bývají používány k mučení. Jedná se o státy jako Kamerun, Pákistán, Moldavsko nebo Mongolsko. Tyto vývozy vyvolávají obavy, že mohlo dojít k porušení legislativy,“ uvedla AI.     

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Například v roce 2008 ČR podle zprávy povolila vývoz elektrických paralyzérů a sprejů s chemickými látkami do Kamerunu. AI v této zemi dokumentuje množství případů mučení ze strany policie a armády. Podle kamerunských organizací je zde velmi rozšířené právě mučení elektrošoky.

Pro Česko i pochvala

AI ovšem Českou republiku na druhou stranu i chválí. Je prý jediným evropským státem, který plní povinnost veřejně o tomto typu vývozu informovat. AI také ocenila, že české úřady zakázaly vývoz do zjevně rizikových oblastí, když odmítly vydat povolení k exportu elektrických paralyzérů do Ázerbájdžánu a Íránu.

Dokument, který byl vypracován za přispění Výzkumné nadace Omega (Omega Research Foundation), udájně poukazuje, že tyto aktivity přetrvávají navzdory tomu, že v roce 2006 byla přijata kontrolní opatření v evropském měřítku. O dokumentu bude ve čtvrtek jednat podvýbor pro lidská práva při Evropském parlamentu a Amnesty International v něm žádá Evropskou komisi, aby odstranila mezery v zákonodárství, na které zpráva poukazuje, a vyzývá členské státy Evropské unie, aby korektně uplatňovaly platné regule.

„Zavedení evropských opatření pro kontrolu nad obchodem s 'mučícími nástroji', které následovalo po desetileté kampani vedené organizacemi na obranu lidských práv, představovalo historický právní pokrok. Avšak tři roky po vstupu těchto opatření v platnost je několik evropských států stále ještě neuplatnilo a nezjednalo jejich respektování,“ řekl podle AFP ředitel  kanceláře Amnesty International pro Evropskou unii Nicolas Berger.