Ciudad Juaréz - drogové hnízdo, odkud prchají lidé

Ciudad Juaréz - Mexický prezident Felipe Calderón přijel do města Juaréz u hranic se Spojenými státy. To je centrem drogové mafie. Prezident ujistil, že posily, které do Juarézu poslal, nestáhne. Naopak boj proti drogovým kartelům posílí. O víkendu se v Ciuadad Juaréz odehrála vražda tří pracovníků amerického konzulátu.

Milionové průmyslové město Ciudad Juaréz trápí drogová kriminalita. „Trvám na tom, že toto je problém dvou zemí, který má jediný konkrétní důvod a tím je spotřeba drog ve Spojených státech,“ okomentoval to mexický prezident. Ten v Ciudad Juaréz odmítl výzvy, aby stáhl tisíce vojáků, které sem za poslední tři roky poslal. Ti podle místních přilévají olej do ohně. „Když stáhneme pět tisíc vojáků, dalších 1500, kteří nahrazují nedostatkové městské policisty, a dalších 2500 federálních policistů, tím problém nevyřešíme,“ myslí si ale Calderón. 

Z Juarézu utíkají lidé (zdroj: ČT24)

Víc než stovka odpůrců prezidentovy návštěvy si zoufala nad bezmocí a bezprávím. Snahy federální vlády o investice do sociálních programů odmítá jako pomýlené. „Nikdo nemá zájem řešit problémy tohoto města. Patnáct dvacet let tu vraždili ženy. Ani jediný případ neobjasnili. Teď tu zabíjejí jak na běžícím pásu a my víme, že zase nikoho nepotrestají,“ zoufá si aktivistka Susana Molinová. Fernando Ramirez se přidává: „To, že tu vláda otevírá nové školy a nemocnice je pěkné, ale pro koho to dělá? Lidi z Juarézu prchají, je tu demografická imploze. Tohle není řešení.“

V Juarézu od začátku roku zahynulo násilnou smrtí 500 lidí, vloni 2 600. Obyvatelé jsou proti vládě zvlášť podráždění od lednového masakru 15 středoškoláků. Oni ani víkendové oběti totiž na rozdíl od většiny mrtvých neměli s narkomafií a obchody s drogami nic společního.