Zloději aut při silniční kontrole zastřelili policistu

Paříž - V severní Francii zastřelili lupiči na útěku policistu. Silniční hlídka západně od Paříže kontrolovala totožnost řidičů. Narazila ale na skupinku asi čtyř lidí, kteří krátce předtím ukradli auta v nedalekých garážích. Ti začali střílet a jednoho policistu zabili. Vyšetřovatelé se domnívají, že šlo o komando baskické separatistické organizace ETA.

Skupina ozbrojenců ukradla několik vozidel v garážovém stání v Dammarie-les-Lys západně od Paříže. Nedaleko odtud je ale zastavili policisté, kteří prováděli běžnou kontrolu. Útočníci začali po policistech střílet, jednoho z nich trefili. Měl sice neprůstřelnou vestu, ale kulka ho trefila do podpaží, muž nakonec zranění podlehl. 

Policistům se podařilo jednoho z útočníků zadržet, ostatní utekli. Zadrženým je Joseba Fernández Aspurz zvaný také El Guindi, který má vazby na baskickou separatistickou organizaci ETA. Ve Španělsku je hledaný kvůli několika žhářským útokům. 

Pokud by se podezření ze zapojení ETA potvrdilo, byl by to první francouzský policista, kterého baskičtí separatisté zabili. Loni v červnu baskičtí separatisté postřelili v jihozápadní Francii jednoho četníka, ten ale útok přežil.