Papežův pastorační list má pomoci napravit reputaci irské církve

Vatikán - Papež Benedikt XVI. podepíše v pátek dlouho očekávaný pastorační list, který adresuje irské katolické církvi poškozené pedofilními skandály. List bude prvním obsáhlejším vyjádřením papeže k pedofilním skandálům katolických kněží. Ty se provalily v Irsku, Německu, Rakousku, Nizozemsku a ve Švýcarsku. Papežovo mlčení k této věci bylo v poslední době čím dál více kritizováno i v řadách samotné katolické církve.

Papež v dnešním proslovu k věřícím a turistům na náměstí Svatého Petra ve Vatikánu uvedl, že irská církev je pedofilním skandálem vážně otřesena a on sám je touto záležitostí hluboce znepokojen. Přislíbil, že pastorační dopis podepíše v pátek a týž den, případně v sobotu, bude odeslán. „Žádám vás všechny, abyste si list přečetli s otevřeným srdcem a s vírou. Doufám, že pomůže v procesu obnovy, ozdravení a lítosti.“

Co všechno věděl Ratzinger o zneužívání?

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Ještě před svým nástupem na papežský stolec byl Joseph Ratzinger 23 let hlavním vyšetřovatelem zneužívání dětí. S tím, jak se skandál katolických kněží rozšiřuje, vyvstává stále více otázek, kolik toho Ratzinger o zneužívání dětí opravdu věděl.

Podle kritiků selhal už v 80. letech. Tehdy přijal do své diecéze kněze usvědčeného z pedofilie. Provinilec tak mohl podstoupit terapii. Její součástí byla i práce s dětmi a kněz v jejich zneužívání pokračoval. Podle Vatikánu papež detaily případu neznal a útoky na něj jsou vykonstruované. I bez toho ale katolická církev inkasuje další údery.

Irský kardinál se omluvil za umlčení obětí zneužívání

Hlava irské katolické církve, kardinál Sean Brady se omluvil za to, že pomáhal zamést pod koberec případy zneužívání dětí. V roce 1975 se jako kněz účastnil schůzky, kde musely dvě děti podepsat slib mlčení. Původně si totiž chtěly stěžovat na Bradyho pedofilního kolegu, který pak zneužíval děti dalších 18 let. Teď se Brady omluvil všem, které tehdy nepodpořil a zklamal.

Německo, Rakousko, Irsko, Nizozemsko a Švýcarsko šokováno zneužíváním

Německá katolická církev od ledna čelí sérii obvinění týkajících se sexuálního zneužívání a násilí páchaných zejména na dětech ve školách a internátech v 70. a 80. letech. Začátkem března zemí otřásla zpráva, že pedofilní skandál zasáhl také slavný sbor Řezenští chrámoví vrabci, který v letech 1964-1994 vedl bratr nynějšího papeže Benedikta XVI. Georg Ratzinger. Svědectví ovšem pocházejí z doby před jeho působením u sboru.

Vážné pochybení v této citlivé oblasti přiznala i arcidiecéze v Mnichově. V 80. letech, kdy zde ještě jako arcibiskup působil současný papež, tu umožnili v rámci terapie pracovat s mládeží knězi podezřelému ze zneužívání dětí. Tento muž tu však ve zneužívání mladistvých pokračoval.

I v Rakousku se skandál kolem sexuálního zneužívání dětí rozrůstá, dotkl se i nejvyšších církevních kruhů. Na povrch vyplouvají nové případy a hlásí se další oběti. Kromě klášterů v Salcburku a Mehrerau podezření padlo i na mnichy z kláštera Kremsmünster a Wilhering. Sexuálním výpadům a násilí čelili zřejmě i členové slavného vídeňského chlapeckého sboru Wiener Sängerknaben (Vídeňští zpěváčci).

Benedikt XVI. o případech sexuálního zneužívání dětí v církevních institucích jednal s biskupy již dvakrát. Poprvé to bylo v polovině února s delegací irských biskupů, podruhé minulý týden v pátek s předsedou německé biskupské konference Robertem Zollitschem.

V Irsku je skandál s pedofilií již staršího data. Loni v listopadu byla zveřejněna takzvaná Murphyho zpráva, podle níž irští katoličtí kněží několik desítek let zneužívali stovky dětí a církevní hierarchie to kryla. Po provalení tohoto skandálu odstoupili čtyři irští biskupové.