Kolem pachatelů velké pokerové loupeže se stahuje smyčka

Berlín - Německá policie pokročila o velký kus ve vyšetřování ozbrojené loupeže na berlínském pokerovém turnaji z 6. března. Jeden z pachatelů, který se jí dobrovolně přihlásil a je od pondělka ve vazbě, se totiž rozhodl mluvit a udal všechny tři své komplice. Jednoho z nich odpoledne policie dopadla. Do té doby přitom tápala ve tmě a nedařilo se jí lupiče vypátrat, přestože měla jejich DNA a záběry z bezpečnostních kamer.

Přepadení na prestižním pokerovém turnaji EPT Berlin 2010 v hotelu Hyatt vzbudilo velký rozruch, protože se jednalo o loupež ve stylu akčních filmů. Čtyři muži se střelnými zbraněmi, mačetami a granáty vyvolali chaos a odnesli si 242 tisíc eur.

V případě zadrženého pachatele, který se policii sám přihlásil, se jedná o 21letého muže tureckého původu. Ten se při akci popral s jedním z členů ochranky a přišel o tašku s velkou částí lupu. Nyní popsal policii okolnosti činu a odhalil identitu svých kompliců. Podle státního zastupitelství se na něj vztahují výhody korunního svědectví. Všichni podezřelí byli údajně už dříve trestně stíháni za krádeže, loupež a ublížení na těle.

Eva Pláničková a Pavel Říčan k pátrání po pachatelích pokerové loupeže (zdroj: ČT24)

V rukou policie už jsou dva ze čtyř pachatelů

Policie následně do jednoho z bytů údajných spolupachatelů na křižovatce ulic Ritterstraße a Alte Jakobstraße v berlínské čtvrti Kreuzberg poslala zvláštní komando. To ale našlo byt prázdný. Muži zákona jsou nicméně pachatelům na stopě. Večer potvrdili, že se jim odpoledne podařilo dopadnout dalšího z nich. Dvacetiletého komplice zadrželi ve stanici metra Rosenthaler Platz v centru Berlína, muž při zatýkání nekladl odpor.

„Víme přesně, koho hledáme. Dříve či později je dopadneme,“ sdělil deníku Bild policejní zdroj. Policie nyní zvažuje, že rozjede velkou pátrací akci a zveřejní snímky tří hledaných pachatelů. Ukradené peníze z turnaje zatím nalezeny nebyly. Všechno nasvědčuje tomu, že si pachatelé lup rozdělili mezi sebe krátce po přepadení.

Policie už dříve uvedla, že pachatelé loupeže udělali řadu chyb. Kromě toho, že celé přepadení provedli před běžícími kamerami, nepoužili ani rukavice, a zanechali tak na tašce s penězi stopy DNA. Při útěku přes obchodní centrum si navíc ve snaze nebýt nápadní sundali masky a neuvědomili si, že i zde jsou kamery.